Studenten en universiteiten: ‘Heropen het hoger onderwijs, nu’

Open het MBO, de hogescholen en de universiteiten zo snel mogelijk. Die oproep doen alle landelijke studentenvakbonden en verschillende verenigingen van hoger onderwijs in een brief aan het nationale Outbreak Management Team.

Ruim 1,3 miljoen studenten volgen nu al 22 maanden een groot deel van hun onderwijs vanaf een beeldscherm. Hoewel veel lessen op die manier door kunnen gaan, bestaat lesgeven uit veel meer dan alleen het overbrengen van kennis, zo schrijven de briefopstellers.

‘Het dagelijks contact tussen studenten onderling en met docenten is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van studenten’, schrijven ze. ‘Zoals de nieuwe minister van OCW Robbert Dijkgraaf ook aangaf: studenten vormen één van de meest kwetsbare groepen die in een heel vormende fase zitten. Die vormende fase moeten we niet langer stilleggen.’

Levensmoeheid

De belangenbehartigers refereren ook aan onderzoeken van het CBS, RIVM en het Trimbos Instituut, waaruit blijkt dat veel studenten in het afgelopen jaar kampen met psychische klachten. ‘Dit varieert van eenzaamheid, somberheid tot levensmoeheid. Juist jongvolwassenen gaan het meest achteruit in hun mentale gezondheid.’

Om alle Nederlandse studenten, maar ook docenten van het hoger onderwijs, meer zekerheid en perspectief te bieden, moet het hoger onderwijs de deuren weer openen, vinden de schrijvers. 

De brief wordt onderschreven door studentenbonden JOB, ISO en LSVb, door de MBO Raad, de Vereniging van Hogescholen, de Universiteiten van Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Nationale Jeugdraad.

Lees ook

6 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties