Studenten en universiteiten: ‘Heropen het hoger onderwijs, nu’

Open het MBO, de hogescholen en de universiteiten zo snel mogelijk. Die oproep doen alle landelijke studentenvakbonden en verschillende verenigingen van hoger onderwijs in een brief aan het nationale Outbreak Management Team.

Ruim 1,3 miljoen studenten volgen nu al 22 maanden een groot deel van hun onderwijs vanaf een beeldscherm. Hoewel veel lessen op die manier door kunnen gaan, bestaat lesgeven uit veel meer dan alleen het overbrengen van kennis, zo schrijven de briefopstellers.

‘Het dagelijks contact tussen studenten onderling en met docenten is van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van studenten’, schrijven ze. ‘Zoals de nieuwe minister van OCW Robbert Dijkgraaf ook aangaf: studenten vormen één van de meest kwetsbare groepen die in een heel vormende fase zitten. Die vormende fase moeten we niet langer stilleggen.’

Levensmoeheid

De belangenbehartigers refereren ook aan onderzoeken van het CBS, RIVM en het Trimbos Instituut, waaruit blijkt dat veel studenten in het afgelopen jaar kampen met psychische klachten. ‘Dit varieert van eenzaamheid, somberheid tot levensmoeheid. Juist jongvolwassenen gaan het meest achteruit in hun mentale gezondheid.’

Om alle Nederlandse studenten, maar ook docenten van het hoger onderwijs, meer zekerheid en perspectief te bieden, moet het hoger onderwijs de deuren weer openen, vinden de schrijvers. 

De brief wordt onderschreven door studentenbonden JOB, ISO en LSVb, door de MBO Raad, de Vereniging van Hogescholen, de Universiteiten van Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Nationale Jeugdraad.

Lees ook

6 REACTIES

  1. Wikipedia heeft een groot artikel over die Great Barrington Declaration.

    Covid19 is overigens niet zo onschuldig. De afgelopen maanden waren er nogal wat weken met een oversterfte van tegen de 1000, vrijwel helemaal als gevolg van Covid19. Hoeveel minder dat wordt met Omikron weten we helaas nog niet.

    Begrijp me goed, ook ik hoop dat we snel van de lockdown af komen, en live hoger onderwijs is een mooie eerste stap. Toch denk ik dat om de lockdown zo snel mogelijk zo veel mogelijk af te schalen flankerende maatregelen nodig zullen zijn. Als we dat niet doen zitten we langer vast aan echt nare beperkingen, of een hoge mortaliteit. Zo erg is het toch niet om van onze medeburgers te vragen zich te laten vaccineren?

  2. Het blijkt maar weer eens: “de student” bestaat niet. Er zijn overigens eigenlijk maar twee smaken: ofwel we gaan door met periodieke lockdowns, of we openen in Italiaanse stijl, met verplichte vaccinaties voor een deel van de bevolking zoals docenten en ouderen, 2G regels op veel locaties, en strikte handhaving.

    • Beste Willem Jongman, u houdt het nieuws en de feiten niet bij? Aangezien omicron een IFR van 0.05 heeft, vergelijkbaar met een mild griepje, en de praktijk bewijst dat 2G en vaccinatie niet werken, is er volgemij maar 1 smaak : alles open, stoppen met testen en discrimerende maatregelingen, blijf thuis als je ziek bent en bescherm de ouderen en kwetsbaren. Oftwel, het leven leven zoals we dat voor corona deden. De tunnelvisie dat er maar 1 ziekte is waar alles voor moet wijken heeft niet gewerkt en brengt samenleving ontzettend veel schade toe. Het maakt meer mensen ziek dan beter. Vooral onze jongeren lijden hier ten onrechte onder. Studenten zijn inmiddels zo bang gemaakt dat ze niet eens fysiek tentamen durven doen, angstig voor een virus waar ze zelf amper ziek van worden. U refereert altijd graag naar uw Amerikaanse collega’s. Ik zou zeggen, neem Florida als voorbeeld, die corona aanpakt volgens de wetenschappers van de Great Barrington Declaration. Dat is een aanpak gebaseerd op wetenschap en gezond verstand.

  3. En net was er nog een brief van meerdere studentenorganisaties of de tentamens alstublieft online kunnen. Moet het onderwijs nou offline of online? Colleges offline, tentamens online – zoiets?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in