Anne Visser (links) en Maarten Goedhart

StudentArts biedt snelheid en gemak

26 februari om 11:34 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2022
om 13:27 uur.
februari 26 at 11:34 AM.
Last modified on februari 23, 2022
at 13:27 PM.

En natuurlijk goede zorg, maar dat spreekt voor zich. Bij snelheid en gemak passen diensten als online een afspraak maken, e-consult en labuitslagen, online herhaalrecepten bestellen, een anonieme soatest kunnen doen, maar ook een avondspreekuur tot zelfs online chatten aan toe.

StudentArts heeft het allemaal in huis. “Bij alles wat we doen staat het bieden van een optimale service hoog in het vaandel”, legt huisarts Maarten Goedhart uit.

Drie vestigingen

Naast alle onlinemogelijkheden heeft StudentArts drie vestigingen in de stad: tegenover het UMCG, op het Zerniketerrein en sinds kort aan de Noorderhaven. “Bewust gekozen locaties”, zegt praktijkmanager Anne Visser. “Op deze plekken zitten we middenin de gebieden waar zich de meeste studenten bevinden.”

Groningen telt circa 28.000 studenten die op kamers wonen. Al jarenlang leefde bij met name de RUG en de Hanzehogeschool het idee dat er qua gezondheidszorg speciaal voor deze groep iets geregeld moest worden, en dan met name ook voor buitenlandse studenten.

Ruim acht jaar geleden namen Goedhart en Visser het initiatief en startten met StudentArts. Inmiddels is 30 procent van de op kamers wonende studenten aangesloten bij StudentArts. Maar de organisatie bereikt vele andere studenten.

“Studenten vormen een boeiende populatie en Groningen biedt hen een cocktail aan uitdagingen”, zegt Goedhart. “Dat brengt echter niet alleen plezier met zich mee, maar ook andere zaken. Er is stress, sociale druk, wisselende seksuele relaties, eenzaamheid, zorgen, psychische problemen, enzovoort. Er komt heel veel op de student af en dat merken we in onze praktijk. De gemiddelde student komt vaker en heeft een ander klachtenpatroon dan de gemiddelde burger.”

“Dat is niet erg, integendeel. Met onze manier van dienstverlening proberen we de klachten zo snel mogelijk op te lossen. We hebben in de afgelopen jaren geleerd wat ze willen.”

WhatsApp

Naast online een afspraak maken en een e-consult introduceerde StudentArts vorig jaar WhatsApp als mogelijkheid voor snelle informatie uitwisseling. “En daar wordt ongelofelijk veel gebruik van gemaakt”, vertelt Visser. “Het is een extra service die we kunnen aanbieden, waarmee we inspelen op de wensen van onze doelgroep.”

In die aanpak past ook de anonieme soatest, die StudentArts onlangs introduceerde. Goedhart: “Er zijn verschillende mogelijkheden om je op soa te laten testen, maar niemand doet het zoals StudentArts dat aanbiedt. Wij hebben een missie en dat is dat we er naar streven dat iedere student soa-vrij wordt. Een enorme uitdaging die we alleen kunnen aangaan wanneer de student zelfstandig, gemakkelijk en volledig anoniem een soatest kan uitvoeren.

“Daar hebben we nu voor gezorgd. Een student die wil testen, kan bij ons een test aanvragen, die hij vervolgens in een anonieme envelop krijgt thuis gestuurd. Vervolgens stuurt hij de test op, waarna hij binnen drie tot vijf dagen de uitslag krijgt. Is er vervolgens medicatie nodig, dan kan hij dat weer aan ons doorgeven en zorgen wij ervoor dat dit wordt thuisbezorgd. Deze aanpak bespaart tijd en geld en is volledig anoniem. We merken uit de reacties dat studenten dat als erg prettig ervaren.”

Patiënt centraal

“Gemak dient de student”, gaat Visser verder. “Dat geldt ook weer voor dit product. StudentArts stelt de patiënt centraal, de student die heel goed weet wat hij zelf wel of niet kan doen. Dat vinden wij een uitstekend uitgangspunt voor onze dienstverlening.”

“Het is prachtig om met deze doelgroep te mogen werken. Mensen die vaak in een kwetsbare fase van hun leven zitten, waarin allerlei uitdagingen op hen afkomen. StudentArts wil hen helpen de zorgen omtrent hun gezondheid zoveel mogelijk uit handen te nemen: snel als het kan, langer als het moet, maar bovenal dichtbij en gemakkelijk. Want dat is waar de student anno 2020 naar op zoek is.”

www.soastudentarts.nl