Student ontwikkelt algoritme om de Mol te vinden

Student ontwikkelt algoritme om de Mol te vinden

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Een student van de Universiteit Twente ontwikkelt een algoritme waarmee hij denkt de Mol in het tv-programma ‘Wie is de Mol?’ te kunnen vinden.
Samengesteld door Rob Siebelink
12 februari om 12:47 uur.
Laatst gewijzigd op 12 februari 2021
om 12:52 uur.
februari 12 at 12:47 PM.
Last modified on februari 12, 2021
at 12:52 PM.

‘Wie is de Mol?’ heeft geen geheimen meer voor Haico

Wie is de Mol in het razend populaire tv-programma Wie is de Mol? Miljoenen tv-kijkers vragen zich dat wekelijks af, maar Haico Dorenbos denkt het te weten: Marije (50 procent kans) of Splinter (40 procent).

Geen wilde gok op basis van vage hints in het programma. Haico Dorenbos is masterstudent Computer Science aan de Universiteit Twente (UT) en ontwikkelde een algoritme dat volgens hem kan uitrekenen wie de Mol is. Hij noemt het algoritme toepasselijk het Moldel.

‘Een paar seizoenen geleden keken mijn broer en ik samen naar Wie is de Mol?’ vertelt hij op de website van de UT. ‘We waren beiden overtuigd wie de Mol zou zijn, maar ‘onze’ Mollen vielen al snel af. Ik vroeg me toen af of een algoritme de uitkomst zou kunnen bepalen. Ik kwam er al vrij snel achter dat dat goed kan.’

Dus bouwde Haico het Moldel, testte dat op eerdere seizoenen en ontwikkelde het steeds verder. In de eerdere seizoenen bleek dat het model na aflevering zes de Mol al kon voorspellen, zegt de student.

Haico snapt ook dat het Moldel spelbederf kan zijn voor de vele kijkers van het programma, zegt hij op de site van de UT. ‘Sommige fans vinden dit te ver gaan, maar ik wil hiermee aantonen waartoe algoritmes in 2021 in staat zijn.’

Pilot om veilig naar de campus te kunnen

De RUG werd door het ministerie van Onderwijs aangewezen als pilot voor sneltesten om fysieke tentamens weer mogelijk te maken. De universiteiten van Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam zijn nu uitgekozen om een pilot te doen zodat studenten weer veilig naar de campus kunnen.

In de lente gaan ze experimenteren met crowd control en moving bubbles. Dat meldt Erasmus Magazine, het journalistieke platform van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Waar de pilot precies uit bestaat en wanneer deze begint, is nog niet duidelijk.

Een woordvoerder van de universiteit benadrukt dat het voor de universiteit topprioriteit is om studenten voor de zomer weer mondjesmaat, en hopelijk na de zomer weer helemaal naar de campus te laten komen.

Het idee achter de pilots is dat er aan de onderwijsinstellingen verschillende experimenten zijn om zo landelijk meer informatie te verzamelen over welke maatregelen werken en welke niet.

Boetes en aanhoudingen na petitie student Universiteit Twente

De petitie van UT-studente Myrthe van der Houwen tegen seksuele intimidatie in Enschede heeft geleid tot meerdere aanhoudingen en duizend bekeuringen. Dat meldt de gemeente Enschede.

Myrthe van der Houwen begon vorig jaar zomer een petitie om seksuele intimidatie op straat aan de kaak te stellen. De psychologiestudente was de intimiderende opmerkingen zat die ze voortdurend naar haar hoofd kreeg geslingerd in de Enschedese binnenstad, schrijft het universiteitsblad U-Today. De petitie werd door meer dan zeventienduizend mensen ondertekend.

Het actieplan dat daaruit voortkwam, leidde tot meerdere aanhoudingen en meer dan duizend bekeuringen, liet het college maandag weten aan de gemeenteraad. Ook zijn er gebiedsverboden opgelegd aan notoire overlastplegers.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties