Student Hotel: prijzig of prettig?

The Student Hotel opende in juli zijn deuren in Groningen, maar onlangs ontstond er de nodige ophef rond de hotelketen. Vinden de studenten die er wonen dat ze waar voor hun geld krijgen?
Door Nina Yakimova / Vertaling door Sarah van Steenderen

Het flatgebouw, een van de hoogste in Groningen, steekt niet alleen met kop en schouders boven de rest uit, maar is ook prominent in het nieuws: de Tweede Kamer stelde vragen over het bedrijfsmodel van het hotel en de Landelijke Studentenvakbond zegt dat de keten zijn tijdelijke bewoners uitbuit.

Marjolijn Oortwijn, een van de medewerkers van The Student Hotel in Groningen, verkondigt trots dat het concept speciaal voor studenten is ontworpen en dat het hotel zijn bewoners een ‘totaalpakket’ wil bieden. Maar wat vinden de studenten er zelf van? Werkt deze vorm van huisvesting eigenlijk wel? En krijgen ze waar voor hun geld?

Naam: Mingran Yu
Komt uit: China
Studeert: uitwisselingsstudent, master geschiedenis
Verblijf: zes maanden

_____

‘We probeerden een kamer te vinden via SSH, maar daar weet je nooit zeker of je er een krijgt of niet. Bij The Student Hotel is het heel helder – er is een kamer beschikbaar of niet. Alles is nieuw en ruim. Ik had destijds geen andere mogelijkheden, anders had ik wel een goedkopere kamer gehuurd. Maar ik voel me heel veilig hier. De campus van mijn eigen universiteit – Fudan University – is heel goedkoop, maar qua kwaliteit en ruimte niet te vergelijken met waar ik nu woon. Studenten in Shanghai moeten soms hun kamer met twee of drie anderen delen.

Het hotel biedt je ook de mogelijkheid om te betalen voor een extra schoonmaakdienst, voor als je het te druk hebt met studeren om je kamer schoon te maken. Je krijgt ook nog eens een gratis fiets tijdens je verblijf. Ik weet dat fietsen heel belangrijk is in Groningen, dus daar hoef ik me in elk geval geen zorgen over te maken. Ik betaal 900 euro voor een suite. Dat is inderdaad duur, maar je krijgt er als bewoner wel heel veel service en extraatjes voor terug – ik zit graag in de openbare bibliotheek van het hotel. De badkamers en de meubilering van de kamers dragen wel bij het aan het hotelgevoel, maar er zijn zoveel studenten in het hotel en in de studieruimtes – waar ze gewoon wat rondhangen of meedoen aan activiteiten – dat ik niet het gevoel heb dat ik in een hotel woon.’

_____

‘Twee jaar geleden woonde ik in The Student Hotel in Amsterdam. Ik ben dus bekend met hoe het daar zat. Toen de Groningse vestiging openging, besloot ik er weer te gaan wonen. Vorig jaar woonde ik in een studio: de hotelkosten zijn vergelijkbaar met wat ik toen betaalde.

Ik betaal ongeveer 700 euro. Ik geef toe dat dat vrij veel is voor een studentenkamer, maar het is best redelijk als je kijkt wat ik ervoor terugkrijg: centrale ligging, een veilige en rustige omgeving, een internationale sfeer en fantastische faciliteiten die gratis zijn voor studenten. Dat er een sportschool in het gebouw zit is ook heel fijn. Ik zit ook graag in de rustige studieruimtes in het hotel, of de bibliotheek. Je kunt ervoor kiezen om aan activiteiten en evenementen in het hotel mee te doen, maar je kunt ook gewoon lekker rustig in je kamer blijven.’

_____

Naam: Tatenda Madondo
Komt uit: Zimbabwe
Studeert: voltijdstudent, bachelor internationaal en Europees recht
Verblijf: vijf maanden

‘Ik vind het fantastisch! Het ligt dicht bij het centrum én het park. Ik huur een suite met eigen keuken, en vind de pingpongtafels en alle andere dingen hier leuk. Ik betaal wel wat meer – rond de 900 euro – maar ik vind het een redelijke prijs voor wat je als student krijgt aan service en extraatjes. Ik heb een eigen keuken en een tv in de badkamer. Het hotel heeft ook een site waar je kunt kijken of er een wasmachine beschikbaar is, en ze laten je weten wanneer je was klaar is, wat echt heel cool is.

Een kamer boeken was zo gepiept. De RUG raadde me aanvankelijk aan contact op te nemen met SSH, wat ik deed, maar het antwoord liet lang op zich wachten. The Student Hotel is veel directer; je weet meteen of je een kamer kunt huren of niet. Bij Kamernet reageerden ze niet eens op m’n berichten. Een vriend vertelde me over The Student Hotel en binnen een dag had ik daar een kamer geboekt. Het voelt niet alsof ik in een hotel woon, omdat ik mijn eigen studiootje heb; het voelt meer alsof je op de campus woont! Het is een concept dat heel goed werkt voor een kort verblijf. En je hoeft niet te wachten of je zorgen te maken of je wel een kamer kunt vinden. Als mijn vijf maanden hier erop zitten, ga ik met een vriend samenwonen; we willen iets huren in de vrije sector.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties