Student hoopt op lager collegegeld door enquête

Student hoopt op lager collegegeld door enquête

De coronacrisis houdt aan, er is geen uitzicht op fysiek onderwijs en veel studenten zijn een flink deel van hun inkomsten kwijt. Daarom moet het het collegegeld omlaag, stelt de initiatiefnemer van een petitie.
2 februari om 17:35 uur.
Laatst gewijzigd op 4 februari 2021
om 15:39 uur.
februari 2 at 17:35 PM.
Last modified on februari 4, 2021
at 15:39 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

2 februari om 17:35 uur.
Laatst gewijzigd op 4 februari 2021
om 15:39 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

februari 2 at 17:35 PM.
Last modified on februari 4, 2021
at 15:39 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

Dat stelt Matilde Faria, derdejaarsstudent international relations and international organizations. ‘Veel van mijn vrienden zijn afhankelijk van hun bijbaan en DUO om de universiteit te kunnen betalen. Europese studenten krijgen zonder bijbaan bovendien geen geld van DUO. De meeste van hen hebben het nu moeilijk, want als zij niet kunnen betalen voor het semester, kunnen ze hun studie ook niet afmaken’, zegt ze.

Matilde heeft daarom dinsdag een enquête online gezet voor Groningse studenten, zowel van de RUG als van de Hanzehogeschool. Zo hoopt ze inzichtelijk te maken dat de gevolgen van de pandemie voor veel studenten heel wezenlijk zijn.

Representatief beeld

Ze vraagt niet alleen of mensen een verlaging van het collegegeld willen, maar informeert onder meer hoe studenten voor de universiteit betalen en of ze door corona inkomsten mislopen, zoals van bijbanen en DUO. De enquête werd in het eerste uur al door bijna zestig studenten ingevuld. 

‘Ik wil een representatief beeld van de situatie onder studenten weergeven’, legt ze uit. ‘Wat ik in de eerste antwoorden al heb kunnen zien is dat studenten vinden dat ze door online onderwijs niet krijgen waar ze voor betalen.’ 

Volgens Matilde krijgen de meeste studenten nu de helft van de mogelijkheden aangeboden die ze voor corona hadden. Deels doordat al het onderwijs online is, maar ook doordat geen enkele fysieke faciliteit, zoals printers of de UB, beschikbaar is. 

Middenweg

Matilde heeft begrip voor de situatie en voor de moeite die docenten moeten doen om hun vakken online aan te bieden. Maar, zegt ze, de kwaliteit van het onderwijs is niet meer hetzelfde en daarom is het ook niet eerlijk om hetzelfde bedrag ervoor te vragen. 

‘Wat wel eerlijk zou zijn, is als het collegegeld met de helft verminderd zou worden’, zegt ze. ‘Wat ik uiteindelijk probeer te bereiken is dat het collegegeld zoveel omlaag gaat dat de last van studenten verlicht wordt, maar het de universiteit nog wel voldoende oplevert.’

Als ze voldoende respons heeft om een representatief beeld te schetsen, wil ze de resultaten van de enquête voorleggen aan het college van bestuur. Hoewel ze weet dat het collegegeld in Nederland wettelijk bepaald wordt, hoopt ze dat dit een eerste stap naar een lobby richting Den Haag kan zijn. ‘Ik wil niemands werk ondermijnen, maar ik denk wel dat er meer oog zou moeten zijn voor wat echt nodig is.’ 

02 February 2021 | 4-2-2021, 15:39
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties