‘Student help je niet met tandeloze Kamermoties’

Opinie: Student help je niet met tandeloze Kamermoties

Als de politiek het heeft over de student in coronatijd, is er volop begrip. Maar concrete stappen blijven uit, vinden Lennard Pierey en Rozemarijn Gierkink van studentenpartij Lijst Calimero. ‘Studenten hebben geen behoefte aan luchtkastelen, maar aan ruimte nu.’
Door Lennard Pierey en Rozemarijn Gierkink
2 maart om 16:14 uur.
Laatst gewijzigd op 2 maart 2021
om 16:55 uur.
maart 2 at 16:14 PM.
Last modified on maart 2, 2021
at 16:55 PM.

Vorige week zijn er versoepelingen in het coronabeleid aangekondigd door het demissionaire kabinet. Wat ons opvalt, is dat nu net als bij eerdere versoepelingen de nadruk ligt op economische belangen. Bedrijven kunnen weer geld verdienen en zijn daarom minder afhankelijk van overheidssteun. Ouders kunnen weer productiever aan het werk omdat de kinderen weer naar school mogen.

Hoewel er veel valt te zeggen voor een economische insteek bij versoepelingen, zijn groepen met minder directe economische belangen hiervan de dupe, met als primair voorbeeld wij studenten.

Vaker bungelde in Den Haag het hoger onderwijs onderaan de prioriteitenlijst. Zoals Jesse Klaver (GroenLinks) terecht stelde: waarom mag een student nu wel zijn/haar nagels laten doen en niet in een bibliotheek studeren?

Het gaat sowieso afgelopen jaren met studenten al niet goed. Amper betaalbare starterswoningen, een torenhoge studieschuld en ambitieloos klimaatbeleid leidde al tot ongekende kopzorgen. Corona is de druppel die de emmer bij veel jongeren doet overlopen. De nieuw verworven mogelijkheid om tot 27 jaar oud buiten legaal een potje te mogen voetballen is vast met beste intenties gedaan, maar het is een doekje voor het bloeden.

Rob Jetten (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) dienden tijdens het coronadebat van vorige week een motie in die ‘de regering verzoekt in gesprek met het hoger onderwijs te gaan over maatregelen die veilig fysiek onderwijs mogelijk kunnen maken’. Het punt is dat dit gesprek al maanden gevoerd wordt.

De Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) en studentenorganisaties als het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vragen al tijden om meer perspectief voor studenten Aan gebrek aan ambitie en mogelijkheden aan de kant van het hoger onderwijs ligt het zeker niet. De bal ligt nu bij de regering om ruimte toe te staan. We kunnen nog eindeloos in gesprek met elkaar blijven, het is nu tijd om keuzes maken.

We kunnen eindeloos in gesprek blijven, het is nu tijd om keuzes maken

Politici en experts komen aan de lopende band bij Op1 of Nieuwsuur vertellen dat we ‘onze jongeren niet moeten vergeten’ of dat we ‘de mentale gevolgen voor jongeren niet uit het oog moeten verliezen’. Allemaal terecht natuurlijk, maar het punt van louter aandacht voor iets vragen zijn we inmiddels wel voorbij. Daarom drie oproepen:

Ten eerste aan (demissionaire) beleidsmakers en bestuurders: doe voor de lol mee aan de hierbij in het leven geroepen #studentenchallenge. Werk een dag in een studentenkamer van acht vierkante meter met bouwvakkers naast de deur of met een slechte internetverbinding. Als de gemiddelde bewindspersoon hieraan mee zou doen, vermoeden we dat de maatregelen er snel echt anders uit zien.

Ten tweede aan partijen die zeggen op te komen voor jongeren: stop met tandeloze Kamermoties die ‘het gesprek aangaan met..’ en kom met concrete voorstellen om jongeren te helpen. Wij geven graag het goede voorbeeld: Open de (universiteits)bibliotheken en andere studieplekken op onderwijsinstellingen voor alle studenten.

Voor vrijwel alle studenten is sinds begin november de UB gesloten. Ook andere studieplekken in de stad zoals in het Groninger Forum of op faculteiten zijn op last van de regering gesloten. Op deze locaties kan perfect afstand gehouden worden: er zijn looproutes, een online reserveringssysteem en alle studieplekken zijn keurig anderhalve meter van elkaar uitgemeten. Het zou al een wereld van verschil maken als studenten niet meer de hele dag op een studentenkamer hoeven te zitten.

De RUG zou verder in gesprek moeten gaan met de Veiligheidsregio om dit te realiseren. Want studieplekken mogen volgens de regels wel open voor ‘kwetsbare studenten’, maar in de praktijk zijn er veel te weinig plekken beschikbaar om aan de vraag te voldoen.

In andere steden, zoals bijvoorbeeld Utrecht, is dit wel veel ruimer geregeld. Daar kunnen alle studenten aanspraak maken op studieplekken. Want zeg nou zelf: zijn we in meer of mindere mate niet allemaal kwetsbaar in deze periode? En als het in Utrecht kan, waarom dan niet ook hier?

Dat fysiek onderwijs in de vorm van colleges momenteel niet mogelijk is, is zeer spijtig maar te begrijpen. Staar je daarom als politiek en bestuur nu niet blind op fysiek onderwijs en focus op de realistische en haalbare stappen. Studenten hebben geen behoefte aan luchtkastelen, maar aan ruimte nu.

Ten slotte aan alle studenten en jongeren die dit lezen: ga alsjeblieft stemmen.

Lennard Pierey is masterstudent geneeskunde en business administration health, Rozemarijn Gierkink is bachelorstudent arts, culture & media en lid van de universiteitsraad namens Lijst Calimero.

02 March 2021 | 2-3-2021, 16:55
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties