Student haalt ruim 12.000 euro op voor slachtoffers explosie Beiroet

Kunst in ruil voor eten

Student haalt ruim 12.000 euro op voor Beiroet

Psychologiestudent Lucia Najjar startte een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de explosie in haar geboorteplaats Beiroet. Ze hoopte 3500 euro op te halen om eten van te kopen, maar na een maand heeft de verkoop van werk van Libanese kunstenaars al 12.384 euro opgebracht.
21 september om 17:18 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 21 at 17:18 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Sofia Strodt

21 september om 17:18 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Sofia Strodt

september 21 at 17:18 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Sofia Strodt

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

De enorme explosie vorige maand in de haven van Beiroet kostte 190 mensen het leven en verwoestte de huizen van duizenden anderen. ‘Het was alsof ik een slechte film zat te kijken toen ik de beelden van mijn geboorteplaats zag’, zegt Lucia. Het huis van een familielid bestaat gewoonweg niet meer. ‘Ik ken al die straten daar, maar het is zo onwerkelijk nu. Alles is verwoest.’ 

De psychologiestudent vond dat ze iets moest doen. Samen met haar zus en twee andere familieleden startte ze de inzamelingsactie Foto for Food, in samenwerking met Libanese kunstenaars en Foodblessed, een initiatief in Beiroet dat strijdt tegen honger. Van de opbrengst van ieder gedoneerd werk, 35 euro per exemplaar, kan een gezin van vijf mensen een maand eten.

Hyperinflatie

Maar, zegt Lucia, de explosie is nog niet eens het ergste dat de mensen in haar land is overkomen de laatste tijd. Libanon verkeert in een economische crisis. Al sinds oktober protesteren mensen tegen de corrupte regering in het land. ‘Op het moment zijn mensen alleen maar bezig met overleven’, zegt Lucia. Veel mensen moeten leven van slechts een euro per dag, maar dankzij de hyperinflatie kost een pakje boter tegenwoordig 20 euro.

‘Ik was eerst verdrietig, maar nu ben ik vooral boos. In plaats van te helpen heeft de regering de situatie alleen maar erger gemaakt door hulp uit andere landen te blokkeren en de donaties die voor de slachtoffers bedoeld waren te stelen’, zegt Lucia.

Diepere betekenis

De verkoop van de mixed media kunstwerken van achttien grafisch ontwerpers, fotografen, en schilders uit Libanon is meer dan alleen een concrete manier om de mensen te helpen. Lucia wil dat meer mensen weten wat er aan de hand is in Libanon. ‘De kunst heeft een diepere onderliggende betekenis. Op een van de kunstwerken zit een aantal vogels op een waslijn. Het heet Hanging by a thread, en geeft weer hoe het leven van veel mensen in mijn thuisland is’, zegt de student.

De gezusters Najjar hebben hun boodschap goed weten te verspreiden en hebben uiteindelijk 247 donateurs bereikt. ‘Na vier dagen hadden we al 3000 euro opgehaald en het is uiteindelijk opgelopen tot 12.384 euro, wat echt bizar is.’ De inzamelingsactie is nu ten einde en de zussen hebben alle kunstwerken geprint en verzonden, maar Lucia heeft de smaak te pakken en wil nog meer van dit soort projecten opzetten. ‘Er zijn nog steeds mensen die vragen of ze een kunstwerk kunnen kopen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties