Student en medewerker somber door coronacrisis (UPDATE)

Thuisstuderen is niks, thuiswerken is oké

Student en medewerker somber door coronacrisis (UPDATE)

De coronacrisis hakt er behoorlijk in bij medewerkers en studenten aan de RUG, zowel fysiek als mentaal. Velen voelen zich somberder dan voorheen en maken zich zorgen over de gezondheid en de economie.
7 juli om 15:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juli 7 at 15:00 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

7 juli om 15:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

juli 7 at 15:00 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Newcom voor UKrant en acht andere universiteits- en hogeschoolbladen in Enschede, Delft, Eindhoven, Utrecht, Amsterdam, Breda, Den Bosch en Tilburg.

Het onderzoek geeft een beeld van hoe medewerkers en studenten de afgelopen maanden van lockdown en coronacrisis hebben ervaren, in Groningen en in Nederland.

Somber

Bijna vier van de tien RUG-studenten die de vragenlijst invulden, zeggen veel tot zeer veel overlast te ervaren door de crisis (landelijk is dat 48 procent), met fysieke en psychische klachten tot gevolg.

Zij voelen zich somberder (64 procent, zie grafiek hieronder), hebben minder energie (56 procent) en zijn eenzamer (60 procent). Ruim de helft van de studenten zegt nerveuzer en angstiger te zijn (in de onderstaande grafieken zijn de uitkomsten van de peiling op de RUG in blauw, groen is het landelijk gemiddelde). 

Onder medewerkers van de RUG (grafiek hieronder) vallen de cijfers iets lager uit. Een kwart van de deelnemers aan de peiling ervaart veel tot zeer veel last. Ruim vier van de tien medewerkers (42 procent) is neerslachtiger en lustelozer geworden en een op de drie zegt zich nerveuzer en angstiger te voelen (blauw is RUG, groen is landelijk).

Medewerkers (44 procent) en studenten (41 procent) maken zich verder vooral zorgen over de economische gevolgen van de pandemie en de lockdown en de gezondheid van ouderen en kwetsbaren (respectievelijk 36 en 31 procent).

Concentratie

Grootste pijnpunt voor RUG-studenten is hun gebrek aan concentratie. Driekwart zegt zich moeilijk te kunnen concentreren op de studie nu ze vooral thuis of in hun studentenkamer zitten. De helft studeert minder en een op de vijf zegt zelfs ‘veel minder’ te doen. Studenten geven studeren vanuit huis een dikke onvoldoende: 4,8 (landelijk een 4,7).

Er is wel waardering voor de manier waarop de RUG zich heeft aangepast aan de situatie. Ruim 60 procent van de studenten beoordeelt dat als goed tot zeer goed, een minderheid (11 procent) is ronduit ontevreden. Studenten elders in het land hebben nagenoeg dezelfde waardering voor hun universiteit of hogeschool.

Voor RUG-medewerkers blijven werkdruk en de balans tussen privé en werk ook tijdens de coronacrisis knelpunten. Die krijgen respectievelijk als rapportcijfer een 5,7 en een 6,1. 

Vanuit huis

Negen op de tien RUG-medewerkers werkt alleen vanuit huis. Hoewel een kwart van hen verplicht thuiswerken maar niks vindt, wil de helft ook als de crisis voorbij is een of twee dagen vanuit huis blijven werken (en een op de vijf zelfs zoveel mogelijk). 

Thuiswerken krijgt van de deelnemers een 7,1 als rapportcijfer, ‘werk-werken’ een 7,4.  Werknemers ervaren het verder als positief dat ze de afgelopen tijd meer aandacht hebben kunnen besteden aan hun gezin (26 procent) en dat ze meer zijn gaan sporten en bewegen (20 procent).

Studenten noemen als positief punt met name dat ze familie en vrienden meer zijn gaan waarderen (22 procent), nieuwe hobby’s hebben ontdekt (21 procent) en meer zijn gaan sporten.

Geen gemakkelijke periode

De uitkomsten geven een inkijkje in hoe het gaat met medewerkers en studenten, zegt een woordvoerder van de RUG in een reactie. ‘De uitkomsten bevestigen wat we ook intern horen, namelijk dat het voor medewerkers en studenten zeker geen gemakkelijke periode is.’

Op dit moment houdt de RUG zelf ook een enquête over het welzijn van medewerkers met als centrale vraag ‘Hoe is het om thuis te werken en wat heeft u nodig om uw werk te kunnen blijven doen?’ 

UPDATE: De reactie van de RUG is na publicatie van dit artikel toegevoegd

Verantwoording

Aan dit onderzoek hebben de volgende universiteits- en hogeschoolbladen meegedaan: U-Today (Universiteit Twente), Delta (TU Delft), Cursor (TU Eindhoven), DUB (Universiteit Utrecht), Ad Valvas (Vrije Universiteit Amsterdam), Punt. (Avans Hogeschool Brabant), HanzeMag (Hanzehogeschool Groningen) en Trajectum (Hogeschool Utrecht).

Vierhonderd medewerkers en studenten van de RUG hebben de vragenlijst ingevuld. De resultaten van de afzonderlijke instellingen zijn samengevoegd tot een landelijke benchmark van 1202 studenten en 871 medewerkers.

Het gaat hier om een peiling/indicatie, niet om een representatieve steekproef. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties