Student-assistenten: Verkiezingen zijn oneerlijk, moeten over

Een groep student-assistenten van de RUG wil dat de universitaire verkiezingen die deze week worden gehouden, ongeldig worden verklaard. Maar het Centraal Stembureau (CSB) van de universiteit gaat daar niet in mee.
Door Rob Siebelink

Voorheen konden student-assistenten twee keer hun stem uitbrengen; als student op de studentgeleding én als medewerker op de personeelsgeleding. Dat is niet meer mogelijk sinds de wijziging van het Kiesreglement in januari van dit jaar, waarmee de universiteitsraad toen heeft ingestemd. Ze kunnen nu alleen nog als student stemmen.

Dat vindt een groep student-assistenten, de RUG telt in totaal zo’n duizend, onterecht. ‘We vallen wel onder de cao en zijn dus medewerker’, stelt een woordvoerder.

Gevolg ervan is ook dat ze niet kunnen stemmen voor hun eigen dienstraad, waarvan de RUG er vijf heeft (Bureau van de Universiteit, UB, Facilitair Bedrijf, CIT en KVI-CART).

Mogelijk maken

De groep student-assistenten heeft het CSB gevraagd om het deze week alsnog mogelijk te maken dat zij als medewerker hun stem kunnen uitbrengen en dus ook voor hun eigen dienstraad mogen stemmen. Als dat niet gebeurt, willen ze de verkiezingen ongeldig laten verklaren, zo dreigen ze. De digitale stembussen worden vrijdag gesloten.

Het stembureau heeft laten weten daar niet in mee te gaan. ‘Het CSB heeft conform het Kiesreglement gehandeld’, zegt de RUG..

De groep student-assistenten heeft donderdag gesproken met rector magnificus Elmer Sterken, maar daar is niks uitgekomen, aldus de woordvoerder van de groep. Ze beraden zich nu op nadere stappen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties