Het idee ontstond in Leiden en is daar een groot succes: een leegstaande kantoorvilla tijdelijk inrichten als alternatieve studeerplek, waar studenten voor vijf euro per dag terecht kunnen met onbeperkt koffie, soep en tosti’s.
Studenten Jonath Lijftogt en Nelleke Hijmans waren de donkere Universiteitsbibliotheek in Leiden zat en besloten daarom zelf een studeerparadijs te maken. Ze vulden een licht kantoorpand met tweedehands meubels, geleende planten en Nintendo spelcomputers.
De alternatieve UB zat met tweehonderd studenten meteen vol. De vraag naar extra studeerruimte blijkt zo groot, dat de pop-UB in Leiden nu voor de tweede keer tijdens een tentamenweek opent. Maar er wordt ook aan uitbreiding gedacht, met pop-UB’s in Amsterdam en Groningen.
‘Hard nodig’
‘Groningen staat bovenaan het lijstje met plaatsen waar een pop-UB hard nodig is’, vertelt Hijmans. Er is informeel contact, er is interesse, maar heel concreet is het nog niet, vertelt de Leidse studente, die ook in Groningen heeft gestudeerd. ‘We proberen in Groningen de urgentie duidelijk te maken, en uit eigen ervaring weet ik dat dat wel moet lukken.’
Lijftogt en Hijmans zijn in gesprek met leegstandsbeheerder Ad Hoc over een geschikt pand in de stad. ‘Daarnaast zijn we aan het zoeken naar mensen die in Groningen de pop-UB zouden kunnen draaien. We hebben al een aantal enthousiastelingen’, vertelt Hijmans.
Zwart op wit
Of en wanneer het studeerparadijs naar Groningen komt, is volgens de organisatoren nog niet duidelijk. ‘We zijn heel voorzichtig in de communicatie, want we weten dat niks zeker is tot het zwart-op-wit staat’, zegt Hijmans.
Maar ook zonder steun kan de pop-UB naar Groningen komen, denkt ze. ‘We hebben pop-UB Leiden ook zonder een cent subsidie en zonder kapitaal opgezet.’
Foto’s: pop-UB