Straf voor Belgische studenten na fatale ontgroening

Straf voor Belgische studenten na fatale ontgroening

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week: Fikse straffen voor Belgische studenten na fatale ontgroening.
Samengesteld door Rob Siebelink
8 januari om 13:52 uur.
Laatst gewijzigd op 11 januari 2021
om 16:18 uur.
januari 8 at 13:52 PM.
Last modified on januari 11, 2021
at 16:18 PM.

Straffen na dodelijke ontgroening in 2018

Zeven studenten van de Katholieke Universiteit Leuven in België zijn voor jaren geschorst nadat een ontgroeningsritueel van studentenclub Reuzegom een aspirant-lid in 2018 fataal werd. Dat melden de Belgische publieke omroep VRT en het dagblad De Morgen.

De studenten kregen na eigen onderzoek van de universiteit al straffen opgelegd. Maar die heeft ze nu fors verhoogd nadat ze inzage heeft gekregen in het strafdossier.

De zaak draait om Sanda Dia. Hij overleed na een ontgroeningsritueel in 2018. De leden van studentenclub Reuzegom die bij de ontgroening aanwezig waren, probeerden nadien bewijzen uit te wissen. Er loopt ook nog een strafzaak tegen enkele leden.

Rotterdamse hoogleraren winnen Machiavelliprijs

De Rotterdamse hoogleraren Marion Koopmans en Diederik Gommers van het Erasmus MC winnen de Machiavelliprijs 2020, een prijs voor buitengewone prestaties in publiekscommunicatie. Dat meldt de Rotterdamse universiteitskrant Erasmus Magazine.

Het duo krijgt volgens de jury de onderscheiding ‘vanwege hun niet aflatende inspanningen om de wetenschap over het coronavirus toegankelijk te maken voor een breed publiek’. ‘Enthousiast en onvermoeibaar zijn ze in staat om steeds weer feiten en fabels over het virus te onderscheiden in een begrijpelijke taal.’

Tijdens de coronacrisis groeiden viroloog Marion Koopmans en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers uit tot belangrijke stemmen in het publieke debat over de crisis, schrijft Erasmus Magazine. Ze krijgen ook alle lof omdat ze discussies met virusontkenners niet uit de weg gingen.

Solarteam Delft verliest hoofdsponsor

Het al jaren succesvolle solarteam van de Universiteit Delft moet op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Na twintig jaar trekt energiereus Vattenfall (voorheen Nuon) de stekker uit de samenwerking. Vattenfall sponsort de Delftse zonnewagen komend jaar in Australië voor de laatste keer.

Vattenfall heeft besloten tot een nieuwe sponsorstrategie en neemt daarom afscheid van het zonnewagenteam, vertelt woordvoerder Robert Portier van het bedrijf in het Delftse universiteitsblad Delta.

Dit jaar loopt het sponsorcontract nog door, zodat het Vattenfall Solar Team revanche kan nemen na het tragische einde van de vorige race in Australië in 2019. De NunaX van Delft brandde toen in de laatste etappe helemaal af. Daardoor eindigde het team TopDutch (van de RUG en Hanzehogeschool) op de vierde plek.

08 January 2021 | 11-1-2021, 16:18
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties