Grote storing in Nestor tijdens online tentamen

1400 studenten zaten achter de computer

Grote storing in Nestor tijdens online tentamen

Alle online tentamens die maandag kort na het middaguur op de RUG werden gehouden, zijn getroffen door een storing in Nestor. Het systeem werkte op dat moment uiterst traag. Na 25 minuten was het probleem verholpen.
28 oktober om 16:43 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 28 at 16:43 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

28 oktober om 16:43 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

oktober 28 at 16:43 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

In totaal deden 1400 studenten tentamen, zegt Louwarnoud van der Duim van CIT. Hoeveel studenten daadwerkelijk problemen ondervonden, is onbekend. ‘Sommigen konden gewoon doorwerken, voor anderen was het volstrekt onwerkbaar.’

Hij benadrukt dat het de eerste keer sinds de lockdown in maart is dat er zo’n storing gebeurt tijdens online tentamens.

Een van de getroffen tentamens was International Institutional Law (IIL). ‘Na ongeveer twintig minuten werd ik gebeld dat dit probleem bestond’, zegt docent André de Hoogh. ‘Toen had ik al vier mailtjes van studenten die niet in het tentamen konden inloggen. En daarna kreeg ik er nog meer.’

Half uur verlenging

Hij kon niets anders voor de studenten doen dan ze doorverwijzen naar het Student Support Team (SST) van rechten.

Een kwartier later kreeg De Hoogh bericht dat het probleem was opgelost en dat de studenten een half uur verlenging kregen. Maar dat bericht – een e-mail van het SST – bereikte veel rechtenstudenten pas na afloop van het tentamen. Zij hadden hun telefoon uitgezet, omdat tijdens dat tentamen contact met de buitenwereld was verboden.

De Hoogh pleit daarom voor een andere manier om met de studenten te communiceren tijdens het tentamen. Hij wil niet nu al beslissen over een vorm van compensatie voor de getroffen studenten. ‘Eerst ga ik de tentamens nakijken.’

Uitkomsten

Als blijkt dat de uitkomsten negatief afwijken, gaat hij in overleg met de examencommissie om te zien wat daaraan gedaan moet worden.

De laatste vraag schrappen, zoals bij een schriftelijk tentamen zou gebeuren, gaat nu niet, zegt De Hoogh. De volgorde van de vragen wisselde per persoon bij dit online tentamen, om fraude tegen te gaan.

Rekening houden met de mensen die aangaven dat ze problemen hadden, kan hij ook niet; de tentamens kan hij alleen geanonimiseerd nakijken.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties