Stoel raad van toezicht blijft leeg

Opnieuw sneuvelt de voordracht voor een lid van de raad van de toezicht van de universiteit.
Door Peter Keizer

Sinds Agnes Schaafsma op 1 november 2015 de raad van toezicht verliet, is er een vacature voor een lid met speciaal vertrouwen van de medezeggenschap (zie kader). Het is de universiteitsraad sindsdien nog niet gelukt om haar plek in het toezichtsorgaan op te vullen.

Een eerste kandidaat bleek begin dit jaar niet meer beschikbaar voor de functie. De tweede, Katinka Slump, werd eind april door het ministerie van Onderwijs afgewezen omdat ze te kritisch zou zijn. Een derde persoon moest afgelopen zomer ‘wegens persoonlijke omstandigheden’ afzien van kandidaatstelling, zo laat een bron dicht bij de universiteitsraad weten. Om wie het gaat, willen de raadsleden niet zeggen.

Nieuwe voordracht

De universiteitsraad moet nu met een nieuwe voordracht komen. De raad zou in gesprek zijn met meerdere kandidaten en doet een laatste poging om opnieuw twee kandidaten voor te dragen aan de onderwijsminister. Lukt dat niet, dan zal binnen drie weken in elk geval één kandidaat aan het ministerie worden voorgedragen.

Elke openbare universiteit in Nederland moet een raad van toezicht hebben, volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (Whw). De raad van toezicht bestaat uit minstens drie en hoogstens vijf leden. Aan de RUG zijn dit er vijf, die door de onderwijsminister benoemd worden voor hoogstens vier jaar. Het is een nevenfunctie in deeltijd. De toezichthouders krijgen een beloning van 15.000 euro per jaar.
De raad bevat één lid dat door de minister wordt benoemd op voordracht van de universiteitsraad of, in jargon, de ‘medezeggenschap’ (artikel 9.7 Whw). Ook benoemt de minister één lid dat het vertrouwen geniet van de universiteitsraad. Deze twee kunnen samenvallen tot een lid met het vertrouwen van de universiteitsraad dat wordt benoemd op voordracht van de universiteitsraad, maar dat hoeft niet.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties