Stilletjes royeren en weer verder

Er is er weer eentje. Een Vindicatrel. Tijdens het jaarlijkse winterfeest van de vereniging is een lid in elkaar geslagen. De berichten over excessen bij ’s lands oudste studentencorps worden bijna vertrouwd, maar toch wennen ze niet. Omdat je altijd denkt: alweer?
Door Thereza Langeler

In september 2016 lekte een bangalijst met 22 eerstejaars meiden van Vindicat uit. De ‘mooiste mokkels’ van de nieuwe lichting, volgens de opstellers, die ook nog uitspraken dat de ‘gore wijven’ het beste ‘met hun kut over een kanon getrokken konden worden’.

Kort daarna bleek dat er een geweldsincident was geweest tijdens de introductietijd, een maand eerder. Ouderejaars Wouter B. zette in de kelder van sociëteit Mutua Fides zijn voet op het hoofd van een aspirant-lid. De student moest in het ziekenhuis worden opgenomen.

Sushi Mall

Vroeg in het collegejaar 2017-2018 dineerde een groep van Vindicat bij restaurant Sushi Mall. De corpsleden plasten tegen de muren, stalen flessen wijn, gooiden glaswerk stuk en schoffeerden personeel, zo zagen andere restaurantgasten en buren. Zelf hield het bestuur vol dat het allemaal wel meeviel. Er was eigenlijk niks gebeurd.

Frappant is dat toen juist de accreditatie van de vereniging was afgerond. Vindicat had blijk gegeven van ‘kritische zelfreflectie’ en ‘veranderingsbereidheid’, vond de commissie die zich over de vereniging boog.

Na ‘sushigate’ schortten RUG en Hanze de beurzen van het Vindicatbestuur op. Een straf en een waarschuwing tegelijkertijd: als de vereniging de rest van het jaar aantoonbaar orde op zaken stelt, kunnen de bestuurders hun geld alsnog krijgen.

Toegetakeld

Op 3 december 2017, op de dag af drie maanden na ‘sushigate’, is een Vindicatlid toegetakeld op de sociëteit, zo bericht Dagblad van het Noorden dinsdag. En dus is er weer eentje. Een Vindicatrel.

In de zomer was het één en al beterschap en cultuurverandering bij Vindicat. In het najaar sloeg de vereniging een restaurant kort en klein, wat het bestuur bagatelliseerde. In de winter sloegen twee verenigingsleden iemand anders kort en klein, waarover het bestuur in alle talen zweeg.

Dat er in een tjokvolle sociëteit een gevecht is ontstaan, kun je senatus rector Marc Mohr wellicht niet aanrekenen. Niemand kan duizend dronken twintigers tegelijk onder controle houden. Maar waarom heeft hij bijna vijf maanden lang niets gezegd over het incident? Terwijl hij daartoe wél verplicht was?

‘Nalatig en stom’

Zelf noemt Mohr het ‘nalatig’ en ‘stom’. ‘Ik had dit moeten weten’, tekent Dagblad van het Noorden uit zijn mond op. Wist hij het dan niet? Heeft hij in september een gedragscode vol beterschapsbeloften ondertekend zonder die te lezen? Dat is onwaarschijnlijk.

Een andere mogelijkheid, en die verdenking laadt de senatus rector nu op zich, is dat Mohr het incident willens en wetens onder de pet heeft gehouden. Dat het corps zich presenteert naar de buitenwereld als een beschaafde club, maar als het erop aankomt toch weer in de aloude reflex schiet: kopschoppers met stille trom royeren, doen alsof je neus bloedt en overgaan tot de orde van de dag.

Glasheldere eis

De RUG stelde in september vorig jaar een glasheldere eis: er mogen zich geen nieuwe incidenten voordoen bij Vindicat. Nu is dat toch gebeurd en bevindt de universiteit zich in een lastige positie.

Onderneemt ze niets, dan verliezen alle ‘strikte voorwaarden en afspraken’ hun geloofwaardigheid, want kennelijk kunnen die straffeloos met voeten getreden worden. Maar treedt ze al te radicaal op, dan raakt ze misschien vooral de Vindicatleden die weinig tot niets kunnen doen aan het gedrag van de rotte appels.

‘We doen ons best’

‘We doen goed ons best. Onze leden hebben het veel over onze toekomst, dat is heel positief. Ik hoop daarom het bedrag aan het eind van het jaar alsnog te innen’, zei een montere Marc Mohr in september 2017 tegen de UK over de opgeschorte bestuursbeurzen.

Als hij ook maar een schijn van kans wil maken om die woorden werkelijkheid te zien worden, zal hij met een steengoed verhaal moeten komen voor de Adviescommissie Introductietijden (ACI). Met ‘nalatig’ en ‘stom’ kan hij niet wegkomen. En de RUG kan dat niet accepteren.

Engels

1 REACTIE

  1. Vindicat heeft al heel lang een vervelende track record. Toen ik eind van de jaren zestig studeerde , was het al de club van de ballen, waarvan een deel ook toen al meende zich veel meer dan de gewone burger te kunnen veroorloven. Met het meerendeel van hen komt het later wel goed, alleen is het erg vervelend, dat die kleine groep zo’n sterk stempel drukt op onze stad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in