Sovjet

Door Wouter Sipma

Vrijdag open ik de Ukrant en mijn oog valt op het stuk Studentenprotest: Luister nu eens, over de sit-in van studenten van de letterenfaculteit. Die werd georganiseerd als reactie op de voor hen onbevredigend verlopen inloopmiddag over de nasleep van het opstappen van geschiedenisdocent Eelco Runia.

Leuk, denk je dan, eindelijk wat reuring op onze universiteit.

Maar écht leuk wordt het als ik bij het tussenkopje ‘Op slot’ kom: ‘Uit voorzorg ging vrijdag het Bestuursgebouw, waar onder meer het college van bestuur zetelt, aan de Oude Boteringestraat op slot.’

Ha, uit voorzorg. Naar aanleiding van ‘een dreigende bezetting’, lees ik een zin verder.

Technitsjeski pereryv

Een alinea verder kan ik mijn lach helemaal niet meer inhouden: ‘Op de deuren hingen printjes dat er een technische storing was en toegang alleen mogelijk was met een druppel (soort sleutel, red.)’. Hahaha, een technische storing. Die term ken ik alleen van mijn reizen door Rusland, als lokettisten daar even moeten roken of lunchen of gewoon geen zin meer hebben. Dan gaat het luik naar beneden met de mededeling: technitsjeski pereryv (technische pauze).

Maar waar zijn ze in het Bestuursgebouw dan in vredesnaam bang voor? Een bestorming? Vrijgevochten hippies die onder invloed van psychedelica vredesliederen zingen? Dat is toch niet van deze tijd? Wat weten de huidige studenten nou van demonstreren…?

Kijk, ik vind die buitenproportionele voorzorgsmaatregelen wel grappig, maar dat is toch niet nodig? Ik zie het juist als een goed teken dat er een discussie is, dat mensen kritisch denken; daarvoor zitten ze immers op de universiteit. Er is toch een reden dat we ons democratische systeem superieur achten aan dat van Rusland?

Spelletje

Wellicht vond iemand het gewoon leuk om het spelletje met Runia mee te spelen; die haalde in zijn opiniestuk Waarom ik ontslag neem bij de universiteit in de NRC namelijk twee keer Lenin aan. Ik kan ook best meedoen met communistisch associëren (beginnen over Hamer Sterken en Sikkel Poppema, enzo), maar daar schieten we niets mee op.

Daarom mijn advies, of sovjet , zoals dat in het Russisch heet: Leg De Goelag Archipel van Solzjenitsyn nu eens weg en haal ergens anders inspiratie vandaan (in W.F. Hermans’ Onder Professoren staan nog wel wat leuke methoden). Zoals Rus – pardon, Rutte pleegt te zeggen: Doe normaal.

Of wordt er gewacht tot actievoerders zich door de spreekwoordelijke druppel toegang verschaffen tot het hoofdkwartier?

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties