Studenten zijn gehouden aan strakke deadlines als ze een opdracht moeten inleveren. Docenten niet. Die kijken vaak veel te laat na, constateert student-columnist Bauke van der Kooij.
Soms zit je als student dagen te strijden om je opdracht op tijd af te krijgen. En het lukt: moe maar (hopelijk) voldaan lever je de avond ervoor om 23.59 je opdracht in. Vervolgens…. niks. Niet na één week, maar ook niet na twee weken.
Soms komt er dan nog een mailtje van de docent achteraan dat het allemaal wat langer duurt, want {… vul hier een reden in…}. Vaak is die reden best te begrijpen, want iedereen weet dat de gemiddelde academicus een druk bestaan heeft en het nakijken van toetsen is niet het enige wat deze docenten doen. Maar dat geldt voor studenten evengoed: het is niet alsof studenten enkel deze ene cursus volgen en verder maar een beetje luieren.
Voor het niet halen van een deadline zijn er consequenties voor de student, maar niet voor een docent. Je kunt als docent vrijwel probleemloos over de gestelde termijn gaan, ‘sorry’ zeggen en verdergaan. Probeer dat maar eens als student: ‘Sorry docent, mijn essay is later want ik heb het druk.’ Daar kom je weer niet mee weg.
Je kunt als docent vrijwel probleemloos over de gestelde termijn gaan
Tegen de tijd dat de cijfers komen, zijn studenten vaak al weer in een nieuw blok begonnen waar ze nieuwe cursussen volgen. Het maakt dus wel uit of je de komende tentamenperiode voor een cursus extra moet studeren of niet.
Vaak worden de evaluatieformulieren van een cursus al rondgedeeld voor de toetsen zijn nagekeken. In je evaluatie meenemen dat de docent niet op tijd heeft nagekeken, is daarom vaak onmogelijk. Daar draait een evaluatie toch ook om? Om de gehele cursus, niet alleen het gedeelte totdat de opdrachten worden nagekeken.
En wat is het gevolg van elders klagen? Naar een examencommissie, een studieadviseur? Niet alleen is de drempel hoog, je weet ook niet wat er dan gebeurt. Uit ervaring weet ik dat docenten die één keer te laat zijn, het jaar daarop gewoon weer hetzelfde doen. Ook als studenten wel die stap zetten om hun beklag te doen.
Moet het te laat nakijken consequenties hebben voor een docent? Twijfelachtig, de werkdruk voor academici is al hoog genoeg. Maar hoe het nu zit, is ook raar. Misschien een ‘te laat-krediet’: voor elke dag dat een docent te laat is, mag een betreffende student bij een ander vak of cursus ook een dag te laat zijn. Zo wordt noch de student, noch de docent de dupe van de universitaire werkdruk.
BAUKE VAN DER KOOIJ