Sociale faculteit verbouwt

Deze zomervakantie gaat de oude aanbouw van het Heymansgebouw tegen de vlakte. Er komen een nieuw restaurant en nieuwe studieruimtes. Studenten moeten zeker een jaar lang hun heil elders zoeken.
Door Menno van der Meer

De verbouwing is hoognodig, vindt portefeuillehouder middelen Rita Landeweerd. ‘De huidige bibliotheek vind ik al jaren niet meer kunnen. Er is heel veel achterstallig onderhoud. Op de bovenste verdieping is het vaak te warm, sommige ramen zijn lek, het is slecht geïsoleerd en er zijn te weinig stopcontacten.’

Ook de kantine is verouderd. Het is de enige kantine die nog niet is gemoderniseerd door de nieuwe cateraar. ‘En dat is te merken’, zegt Landeweerd. ‘Het is tijd voor iets nieuws.’ Tijdens de verbouwing komt er een tijdelijke kantine in de fietsenkelder in de Grote Rozenstraat.

De sloop begint in de zomer om bouwoverlast bij onderwijs en onderzoek te voorkomen. Het nieuwe deel krijgt een extra verdieping. De kantine komt op de begane grond, op de eerste en tweede verdieping komen meer studieplekken dan nu en ook onderwijsruimtes.

Uitwijken

De architect is inmiddels gekozen. Die heeft als taak om het zogenaamde ‘vlekkenplan’, een globale schets van wat waar moet komen, vorm te geven. Dat plan is tot stand gekomen middels inspraakgroepen met onder anderen docenten, studenten en kantinepersoneel. ‘Zo zorgen we ervoor dat het aansluit op alle wensen’, zegt Landeweerd.

De verbouwing is de tweede fase van een grote modernisering van het Hortuscomplex. Fase een is in februari al afgerond. De tijdelijke onderwijsruimtes aan de Bloemstraat zijn overgebracht naar het Hortuscomplex. Fase drie is een grote renovatie van de rest van het Heymansgebouw.

Dit collegejaar kunnen GMW-studenten nog in de bibliotheek terecht, in het komende jaar moeten ze uitwijken naar bijvoorbeeld de Universiteitsbibliotheek. ‘Ik vind het heel vervelend dat studenten tijdelijk minder plek hebben’, zegt Landeweerd. ‘Maar het is voor een goede zaak. Het gebouw is straks comfortabeler en duurzamer.’

(Dit artikel is gecorrigeerd. In de oorspronkelijke versie stond dat er een nieuwe bibliotheek zou komen in plaats van studieruimtes. Daarnaast is toegevoegd dat de tijdelijke onderwijsruimtes aan de Bloemstraat zijn overgebracht naar het Hortuscomplex)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here