Sociaal onveilig gedrag vaker aangekaart door studenten en medewerkers

Meer mensen doen hun mond open over sociaal onveilig gedrag aan de RUG, maar het is te vroeg om dat toe te schrijven aan de campagne voor sociale veiligheid van de universiteit, zegt RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven.

De ‘Just Ask’-campagne ging op 17 april van start en de eerste fase is net afgerond. ‘De gemeenschap is het gesprek met elkaar aangegaan’, zegt Kouwenhoven. ‘We hebben gemerkt dat meer mensen mogelijk zorgwekkende situaties melden aan bijvoorbeeld hun decaan of docent.’

Het gaat dan niet om een toename van officiële meldingen van onveilig gedrag bij instanties zoals de vertrouwenspersoon, maar om informele meldingen.

Of dat het gevolg is van de RUG-campagne is nog niet duidelijk, zegt Kouwenhoven. ‘We zijn nog aan het evalueren of en hoe de campagne eraan heeft bijgedragen dat er meer mensen naar voren komen. Je moet bedenken dat het onderwerp sociale veiligheid in het algemeen meer leeft bij mensen sinds vorig jaar, dus het komt niet noodzakelijkerwijs door de campagne.’

Jaarlijks programma

Desondanks wilde RUG van het momentum gebruik maken. De universiteit is van plan een jaarlijks programma met activiteiten op te zetten om een omgeving te creëren waarin iedereen actie kan ondernemen, zegt Kouwenhoven. 

De eerste contouren van de tweede fase worden nu getekend, met een evenement op 16 oktober om ze te promoten. De RUG wil via een interactieve theatervoorstelling en workshops – georganiseerd in samenwerking met de Hanzehogeschool en Studium Generale – studenten en medewerkers meer leren over hoe je grenzen aangeeft, hoe je ongewenst gedrag aankaart en hoe je zelf niet de agressor wordt.

Kaartjes voor het ‘Safe Space’-evenement zijn gratis en kunnen gereserveerd worden via Studium Generale. 

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

  1. Tsja, ik vind zaken als sociale veiligheid allemaal een beetje overtrokken. Het probleem met de maatschappij van tegenwoordig is dat we helemaal niets meer kunnen hebben. Elke opmerking of grap die je maakt is tegenwoordig ”ongepast”, iets aardigs zeggen tegen een vrouw is ”grensoverschrijdend” (andersom mag een vrouw wel zeggen dat die man tegenover haar in de trein er knap uit ziet), een mening die tegengesteld is aan de mainstream (bijvoorbeeld dat alleen vrouwen menstrueren, dus dat er niet zoiets is als ”mensen die menstrueren”) wordt tegenwoordig geschaard onder ”discriminatie”. Je mag zelfs niet eens meer op de werkvloer zeggen dat een werknemer zijn of haar werk niet goed doet, omdat die persoon dan diep gekwetst is, naar de psycholoog moet en de werkgever heeft het gedaan.

    Het is jammer dat de RUG op de bandwagon springt van bepaalde radicale bewegingen als MeToo met deze campagne, omdat je ziet dat dit soort dingen vooral cancel culture in de hand werken en uiteindelijk meer slachtoffers maakt. En dan heb ik het niet over slachtoffers van dat zogenaamde grensoverschrijdend gedrag, maar juist over de mensen die ervan beticht worden. Vaak blijkt het allemaal laster te zijn. Ondertussen zijn die mensen wel schuldig voor het is bewezen en moeten zij helemaal kapotgemaakt worden en worden gecanceld (kijk maar naar Johnny Depp, Kevin Spacey, Matthijs van Nieuwkerk, Johan Derksen, Marc Overmars, Cristiano Ronaldo etc.) Kortom, de slachtoffers moet je ergens anders zoeken.

    Samengevat, prima als je bepaalde grenzen aangeeft hoor, maar die andere persoon, die ergens van wordt beschuldigd, moet ook het recht hebben om er een andere mening op na te houden en zich te kunnen verdedigen. Daarnaast moet de samenleving zich weer leren vermannen. Niet gaan huilen als je een keer kritiek van je baas, maar er gewoon mee leren omgaan en kijken of je jezelf kunt verbeteren, en anders het gesprek aan gaan. Zo werkt de wereld denk ik het beste, als we open en transparant kunnen zijn en dat we af en toe eens kunnen botsen, vanwege een verschil van inzicht of een ander soort gevoel van humor.

  2. “Of dat het gevolg is van de RUG-campagne is nog niet duidelijk, zegt Kouwenhoven. ‘We zijn nog aan het evalueren of en hoe de campagne eraan heeft bijgedragen dat er meer mensen naar voren komen.'”

    Als ze er straks daadwerkelijk in slagen om causale conclusies te trekken over de effectiviteit van de campagne, weet ik zeker dat er heel wat methodologen zijn die graag horen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen! ;-)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in