Groningse organisaties in brandbrief: ‘Sluiting hoger onderwijs is genadeklap voor studenten’

Als het demissionaire kabinet vrijdag besluit het hoger onderwijs te sluiten, is dat de genadeklap voor het welzijn van studenten. Dat schrijven zeven Groningse studentenorganisaties donderdag aan de Tweede Kamer en het ministerie van Onderwijs.

Ze maken zich ernstig zorgen over geruchten dat het demissionaire kabinet strengere maatregelen overweegt om het sterk stijgende aantal coronabesmettingen aan te pakken. Daarbij zou mogelijk ook het hoger onderwijs tijdelijk gesloten worden.

‘Een nieuwe sluiting is een doemscenario’, schrijven de organisaties. ‘Dit soort maatregelen staan niet in verhouding tot de desastreuze gevolgen voor studenten.’ Ze verwijzen daarbij onder meer naar het recente onderzoek van het Trimbos-instituut waaruit blijkt dat een meerderheid van de studenten psychische problemen ervaart die versterkt worden door sociale isolatie.

‘Liever niet wakker’

Uit het onderzoek bleek ook dat een kwart van de studenten zei dat ze het afgelopen jaar ‘liever niet meer wakker zouden worden’ of ‘dood wilden zijn’. ‘Een nieuwe sluiting van het onderwijs zal de mentale klachten doen toenemen en tegelijkertijd het sociale vangnet wegnemen’, schrijven de belangenbehartigers.

Volgens de organisaties is onlineonderwijs en -onderzoek funest voor ‘zowel de professionele als persoonlijke ontwikkeling van studenten en promovendi’. Discussies voeren en focus houden is moeilijker in een online omgeving, schrijven ze. ‘Bovendien is de sociale isolatie die voortkomt uit online onderwijs problematisch voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten.’

Meer stress en schulden

De organisaties (de Groninger Studentenbond, Studenten Organisatie Groningen, Lijst Calimero, Lijst Sterk, Hanze Studentenbelangen Vereniging, Doughnut Party en Student & Stad) vrezen dat een nieuwe lockdown leidt tot nog meer studievertraging, hogere studieschulden, meer stress en een verdere verslechtering van het welzijn van studenten.

De organisaties zijn daar dan ook faliekant tegen en scharen zich in de brief achter het OMT-advies om al het onderwijs te allen tijde open te houden. ‘Dat corona iedereen hard raakt is onomstreden, maar de toekomst van een gehele generatie – en daarmee de toekomst van onze maatschappij – staat hier op het spel.’

Lees ook:

7 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

7 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties