Groningse organisaties in brandbrief: ‘Sluiting hoger onderwijs is genadeklap voor studenten’

Als het demissionaire kabinet vrijdag besluit het hoger onderwijs te sluiten, is dat de genadeklap voor het welzijn van studenten. Dat schrijven zeven Groningse studentenorganisaties donderdag aan de Tweede Kamer en het ministerie van Onderwijs.

Ze maken zich ernstig zorgen over geruchten dat het demissionaire kabinet strengere maatregelen overweegt om het sterk stijgende aantal coronabesmettingen aan te pakken. Daarbij zou mogelijk ook het hoger onderwijs tijdelijk gesloten worden.

‘Een nieuwe sluiting is een doemscenario’, schrijven de organisaties. ‘Dit soort maatregelen staan niet in verhouding tot de desastreuze gevolgen voor studenten.’ Ze verwijzen daarbij onder meer naar het recente onderzoek van het Trimbos-instituut waaruit blijkt dat een meerderheid van de studenten psychische problemen ervaart die versterkt worden door sociale isolatie.

‘Liever niet wakker’

Uit het onderzoek bleek ook dat een kwart van de studenten zei dat ze het afgelopen jaar ‘liever niet meer wakker zouden worden’ of ‘dood wilden zijn’. ‘Een nieuwe sluiting van het onderwijs zal de mentale klachten doen toenemen en tegelijkertijd het sociale vangnet wegnemen’, schrijven de belangenbehartigers.

Volgens de organisaties is onlineonderwijs en -onderzoek funest voor ‘zowel de professionele als persoonlijke ontwikkeling van studenten en promovendi’. Discussies voeren en focus houden is moeilijker in een online omgeving, schrijven ze. ‘Bovendien is de sociale isolatie die voortkomt uit online onderwijs problematisch voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten.’

Meer stress en schulden

De organisaties (de Groninger Studentenbond, Studenten Organisatie Groningen, Lijst Calimero, Lijst Sterk, Hanze Studentenbelangen Vereniging, Doughnut Party en Student & Stad) vrezen dat een nieuwe lockdown leidt tot nog meer studievertraging, hogere studieschulden, meer stress en een verdere verslechtering van het welzijn van studenten.

De organisaties zijn daar dan ook faliekant tegen en scharen zich in de brief achter het OMT-advies om al het onderwijs te allen tijde open te houden. ‘Dat corona iedereen hard raakt is onomstreden, maar de toekomst van een gehele generatie – en daarmee de toekomst van onze maatschappij – staat hier op het spel.’

Lees ook:

7 REACTIES

 1. Iedereen heeft hier een beetje gelijk. Maar er zit ook nog iets tussen doorgaan zoals nu en helemaal sluiten: strenge controle op vaccinatie. Ook dat is niet 100% effectief, maar verlaagt wel het risico aanzienlijk. Waarom moet dat wel in de bus en de trein, maar niet op de universiteit? Natuurlijk krijg je dan de wappies over je heen, maar dat moet dan maar. Overigens ken ik geen cijfers over de infectiegraad onder studenten. Die schijnen immers wel in tamelijk hoge mate gevaccineerd te zijn, hetgeen je ook zou verwachten bij een hoog opgeleide populatie.
  Universiteiten als Harvard, Stanford en Princeton eisen al vanaf het voorjaar vaccinatie van iedereen op de campus, en ook mijn Italiaanse collegae zijn al in het voorjaar verplicht gevaccineerd.

  • Ook op de hoogte van uitbraken op de campussen in de VS waar vaccinatieplicht vereist is? Hebt u dit artikel (recente) in de Lancet gezien (The epidemiological relevance of the COVID-19-vaccinated population is increasing), die gehakt maakt van het idee dat vaccinatie tegen dit virus gaan helpen? Dat het er zelfs naar uitziet dat vaccinaties de verspreiding van het virus verhogen? En u weet ook dat jongeren een verwaarloosbaar risico hebben om ernstige covid te krijgen, maar wel een veel groter risico op ernstige bijwerkingen door vaccinatie, en daardoor levenslange schade aan het hart kunnen oplopen?

   • Ja ik heb die brief (want geen artikel) niet alleen gezien maar ook gelezen. Er staat niets in over Amerikaanse universiteiten, en voor de rest is het een ratjetoe van wat losse statistieken. Voor gehakt maken heb je echt betere statistiek nodig. Dat wil niet zeggen dat gevaccineerden niet besmettelijk zouden zijn, of onkwetsbaar. Maar het blijft het geval dat ongevaccineerden een veel geringere kans hebben ernstig ziek te worden.
    Ik ben geen medicus, maar heb als economisch historicus wel verstand van cijfers, en heb ook over epidemieën in het verleden gepubliceerd. Wat zijn jouw professionele kwalificaties Anniek?

 2. Elke vereniging van organisaties schrijft dat het “onbegrijpelijk” en “onmogelijk” is – horeca, onderwijs, detailhandel enz. Zo blijft er dus geen enkele ruimte over om de schouders eronder te zetten en het probleem bij de kern aan te pakken: teveel viruscirculatie en een te grote groep vatbare mensen. Het is voor iedereen een drama, dus houd op met elke keer redenen verzinnen waarom het voor doelgroep X toch écht veel vreselijker is dan een ander. Zelfmedelijden helpt niet in crises – juist dan moeten we doorzettingsvermogen tonen en elkaar erdoorheen slepen.

  • “Het is voor iedereen een drama, dus houd op met elke keer redenen verzinnen waarom het voor doelgroep X toch écht veel vreselijker is dan een ander.” Suggereren dat we het allemaal ongeveer even zwaar hebben omdat we onder dezelfde pandemie lijden is natuurlijk gewoon niet op de realiteit gebaseerd. Het hoger onderwijs is één van de langst gesloten sectoren in de afgelopen anderhalf jaar. Bovendien laat recent onderzoek onder studenten zien (zoals nota bene in dit artikel staat) dat het er ronduit slecht voor staat met de mentale gezondheid van veel studenten. Het classificeren hiervan als ‘zelfmedelijden’ vind ik niet bijster sympathiek. En dit alles staat nog los van het feit dat de opening van het hoger onderwijs aantoonbaar niet tot grote besmettingsclusters heeft geleid, en dus zie ik de meerwaarde van een sluiting van het hoger onderwijs sowieso niet in.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in