Sjoemelende penningmeester en discriminerende antispieksoftware

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Sjoemelende penningmeester in Twente krijgt taakstraf en student kan vanwege haar zwarte huidskleur niet inloggen bij antispieksoftware.

Antispieksoftware discrimineert?

Photo by Chris Montgomery on Unsplash

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en andere uni’s die gebruik maken van antispieksoftware zoals Proctorio, gaan hogere eisen stellen aan de leveranciers. Aanleiding is een klacht van een student met een zwarte huidskleur, bericht Nu.nl.

De verplichte software herkende haar vanwege haar donkere huidskleur niet en ze kon zich alleen inloggen met een felle lamp op haar gezicht. De student bio-informatica diende een klacht in bij de VU, maar voelde zich niet serieus genomen. Vervolgens stapte ze naar het College voor de Rechten van de Mens omdat ze zich gediscrimineerd voelt.

De VU zei ter verdediging dat de software vanwege de coronacrisis indertijd nogal haastig was aangeschaft zonder al te veel eisen te stellen. Anders hadden de 36.000 studenten aan de VU geen tentamens kunnen maken, aldus de VU.

Volgens de VU is er van discriminatie geen sprake. Maar de uni zal wel een eisenpakket neerleggen bij een toekomstige aankoop van antispieksoftware, meldt NU.nl.

Mislukte investering in cryptovaluta

Een voormalige penningmeester van zwemvereniging Piranha in Enschede heeft een taakstraf opgelegd gekregen omdat hij vorig jaar 20.000 euro uit de clubkas had gebruikt om te beleggen in cryptovaluta, meldt de Twentse universiteitskrant U-Today.

De nu 22-jarige man, die inmiddels niet meer aan de Universiteit Twente studeert, had de winst willen gebruiken voor de vereniging. Maar het financiële avontuur liep niet goed af; hij verloor 7500 euro.

De zaak kwam pas later aan het licht; de kascommissie van de vereniging had niets gemerkt van het gesjoemel omdat de penningmeester vervalste rekeningstanden doorstuurde. Het nieuwe bestuur ontdekte vorig jaar dat er iets niet klopte. Dat zegt in U-Today dat de vereniging het geld terug heeft gekregen en dat daarmee de zaak is afgehandeld.

Asielzoekers op campus

Foto: Johannes Fiebig

Maximaal 250 asielzoekers krijgen nog deze maand onderdak op het terrein van de Radboud Universiteit in Nijmegen. In een oude manege, eigendom van de uni, komt een noodopvang voor asielzoekers, meldt het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox.

De reden voor de noodopvang is de grote toestroom van asielzoekers bij het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel. In het manegegebouw worden verwarmde slaapkamers ingericht voor vier personen. Ook komen er wc’s, douches en een ontmoetingsruimte.

Het gebeurde al eerder dat er vluchtelingen opgevangen worden in de buurt van de universiteit. In 2015 opende een groot kamp voor drieduizend mensen in het nabijgelegen Heumensoord. Vorig jaar werd het natuurgebied eveneens als noodopvang gebruikt. Toen ging het ging om zo’n 750 Afghaanse vluchtelingen, bericht Vox.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties