Science and Engineering bezorgd over nieuw softwaresysteem

Science and Engineering bezorgd over nieuw softwaresysteem

De Faculty of Science and Engineering (FSE) is bezorgd over de invoering van het nieuwe softwaresysteem waarmee de RUG vanaf 1 januari gaat werken. Het gaat om een zeer complexe operatie die nauwelijks is getest, aldus het faculteitsbestuur.
11 december om 9:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 11 at 9:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

11 december om 9:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

december 11 at 9:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Volgens het bestuur zijn veel vragen over het praktische gebruik van het systeem nog onbeantwoord. Het is daardoor onduidelijk of onderdelen voldoende werken die voor de faculteit van cruciaal belang zijn. Ook zijn medewerkers nog onvoldoende ingelicht over hoe zij hun FSE-specifieke taken per januari moeten uitvoeren.

‘Om je daarvan te verzekeren is een goede bètarelease nodig waar je een paar maanden mee kunt testen en die is er niet geweest’, zegt portefeuillehouder middelen Dick Veldhuis.

Drie weken geleden sprak Veldhuis de zorgen uit bij het college van bestuur (CvB) van de universiteit. ‘Maar valide antwoorden op onze vragen zijn er nog niet, behalve dat men er vertrouwen in heeft dat het gaat werken.’ Ondanks de onzekerheden besloot het CvB vorige week officieel om de invoerdatum van BP2020 als gepland door te laten gaan.

Faculteitszorgen

De faculteitszorgen gaan over meerdere aspecten van het nieuwe softwaresysteem dat per 1 januari universiteitsbreed de huidige losse softwarepakketten voor personeelszaken, payroll, financiën en projecten vervangt.

‘Wij hebben als faculteit ontzettend veel bestellingen en niemand kan mij zekerheid geven over of onze plaatsingen wel gaan lukken’, noemt Veldhuis als voorbeeld.

Als bestellingen niet lukken en aflevertijden vertraagd worden, lijdt het onderzoek van de faculteit eronder. ‘En als onderzoeken worden uitgesteld, kost dat ook extra geld.’

Tientallen miljoenen

Een ander punt van zorg is de uitvoering van projecten. ‘Daar zijn wij als faculteit enorm afhankelijk van. Daar gaan tientallen miljoenen in om en daar is een goede basis voor nodig, opdat onze projectleiders, de hoogleraren, precies weten wat de stand van zaken is. Tot op de dag van vandaag heb ik geen enkel inzicht hoe het systeem daarin werkt en of die overzichten voldoende inzichtelijk zijn.’

Veldhuis begrijpt dat de verouderde software toe was aan vervanging, maar ziet niet in waarom er geen tijd wordt genomen om te testen of alles daadwerkelijk werkt.

‘Een aantal jaar geleden voerden we ISP in, een nieuw inkoopsysteem. Daar hebben wij ook een paar maanden een pilot gedraaid bij enkele instituten voor we het de hele faculteit oplegden. Dat is een goede voorbereiding en gedegen testing. En dat ging alleen om een inkoopsysteem.’

Engels

11 December 2019 | 22-11-2020, 16:18
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties