Schrik niet, er komt nog een bord bij

Columnist Gerrit Breeuwsma doet een soort van wetenschappelijk onderzoek of de tekst bij de muurschildering van Aletta Jacobs (‘Studying is for ugly girls’) correct is dan wel grievend en stigmatiserend. De eerste uitkomsten liegen er niet om.

Dat sommige mensen in alles wel een aanleiding zien om geschokt te zijn, zou ik op mijn beurt weer schokkend kunnen vinden, als het niet zo komisch was. Ik doel natuurlijk op de commotie rond de muurschildering van Aletta Jacobs, waarbij de woorden ‘Studying is for ugly girls’ op het T-shirt van Aletta verkeerd zijn gevallen.

De muurschildering is in opdracht van de RUG gemaakt. Die maakt graag goede sier met de heldenstatus van Aletta Jacobs en kan zich zo mooi profileren als een universiteit waar vrouwen wel alle ruimte krijgen. In theorie tenminste, want de praktijk is vaak weerbarstiger.

De ironie spat van de muurschildering af. Afrekenen op fysieke schoonheid wordt belachelijk gemaakt: it’s the brain, stupid! Maar dan zijn er toch weer mensen die zich afvragen of dit voor jonge vrouwen niet erg bevestigend is voor hun negatieve zelfbeeld.

Professor Marije Michel van de letterenfaculteit bekent dat ze eveneens geschokt was toen ze de tekst las. Ze schreef wat collega’s aan en ook die waren in meerderheid negatief.

Een slecht functionerend gevoel voor ironie is niet officieel een stoornis, maar er zijn wel veel mensen die er aan lijden.

Een slecht gevoel voor ironie is geen stoornis, maar er zijn wel veel mensen die er aan lijden

Michel denkt dat er meer context nodig is om de schildering te kunnen begrijpen. Gelukkig meldt de RUG dat het bord in de maak is. Wat mij dan wel weer schokt, is dat de kunstenaars eventueel bereid zijn de muurschildering aan te passen.

Volgens Michel is het ook uit wetenschappelijk oogpunt onverstandig om jonge vrouwen dagelijks met deze tekst te confronteren, zo laat ze UKrant weten: ‘De focus op het uiterlijk van meisjes en vrouwen vind ik problematisch en uit onderzoek is gebleken dat teksten op T-shirts stereotypen bevestigen.’ 

Of dit een steekhoudend argument is, vraag ik me af. Maar het lijkt me een goed plan om deze kwestie wetenschappelijk aan te pakken. Mensen zijn vaak van mening dat fysieke schoonheid een erg subjectief begrip is, maar uit onderzoek blijkt steeds maar weer dat mensen ongeacht leeftijd, sekse en culturele achtergrond vaak dezelfde criteria hanteren voor wat ze als mooi beoordelen.

Als over alles zoveel consensus was, dan was de wereld …eh, nou ja, een stuk mooier.

Om niet te veel op te vallen, droegen ze een T-shirt met ‘Miss universe competitions are for beautiful girls’

Dus heb ik een groepje studenten ingeschakeld om de wetenschappelijke staf te beoordelen op hun schoonheid. Om niet te veel op te vallen, droegen ze een T-shirt met het opschrift: Miss universe competitions are for beautiful girls. Als u ze de afgelopen dagen niet hebt gezien, dan is het dus heel goed gelukt om niet op te vallen.

Momenteel zit ik nog midden in de analyse van de data (psychologie is niet zo moeilijk; het is de statistiek waar ik tegenaan loop), maar ik kan al vast verklappen dat het helemaal niet vaststaat of we de hypothese (Studying is for ugly girls) kunnen verwerpen.

Maar wat vooralsnog als het meest schokkende uit de data tevoorschijn komt, is het grote aantal lelijke mannen dat door de gangen van de universiteit dwaalt. Ronduit rare koppen tref je er aan, maar ook vaak slecht verzorgd. Voor hun kapsel gaan ze kennelijk naar een hondentrimsalon, te vaak zagen we foute brillen en hun kleding betrekken ze waarschijnlijk uit de op straat gevonden inboedel van een failliete inbrengwinkel.

En het schoeisel dat soms onder toga’s uitpiekt. Heren academici, u werkt niet in de bouw!

Vind u deze column ook niet leuk of zelfs schokkend, dan kunt u de redactie natuurlijk vragen er een bord bij te plaatsen. Voor de zekerheid wel altijd controleren of u niet al een bord voor uw kop heeft.

Dat dan eerst even verwijderen.

GERRIT BREEUWSMA

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties