‘Schools’ moeten interdisciplinair onderzoek makkelijk maken

‘Schools’ moeten interdisciplinair onderzoek makkelijk maken

De RUG wil in de komende jaren interdisciplinaire ‘schools’ oprichten. Daarin gaan onderzoekers uit verschillende faculteiten samenwerken met bijvoorbeeld hogescholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties op het gebied van actuele thema’s.
13 februari om 14:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 13 at 14:57 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

13 februari om 14:57 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

februari 13 at 14:57 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.

De succesvolle Aletta Jacobs School of Public Health geldt als voorbeeld. Hierin werkt de RUG samen met het UMCG en de Hanzehogeschool in onderzoek, onderwijs en adviezen in healthy ageing.

Strategisch plan

De nieuwe scholen – een belangrijk onderdeel van het strategisch plan van de RUG – gaan zich bezighouden met energy transition and climate change, public health, technology and digital society en sustainable society. De activiteiten worden nadrukkelijk bepaald door wat maatschappelijke partijen aandragen. Ze blijven vijf jaar bestaan, waarna ze zo nodig worden vervangen nieuwe schools.

‘We bouwen hierin voort op dingen die we al hebben’, zei rector magnificus Cisca Wijmenga in de universiteitsraad. ‘Maar we realiseren ons dat we dit niet in een keer kunnen uitrollen. Bij elkaar brengen wat we hebben is niet zo ingewikkeld, maar het naar een niveau hoger tillen is wel spannend. Hoe dat moet is een discussie die in de komende tijd gevoerd moet worden.’

Interdisciplinair

Vooral het interdisciplinaire karakter is essentieel. Tot nu toe blijkt het moeilijk voor onderzoekers uit verschillende faculteiten of disciplines om samen te werken. De schools moeten dat vergemakkelijken. ‘Je kunt denken aan een gebouw, een innovation lab waar mensen kunnen samenkomen’, aldus bestuursvoorzitter Jouke de Vries.

De kosten van de schools worden voorlopig betaald uit de centrale beleidsruimte van de RUG. Dit betekent dat de faculteiten niet bang hoeven te zijn dat ze moeten snijden in hun huidige financiën.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties