Ruimtelijke wetenschappen geeft college om plagiaat te voorkomen

Premasterstudenten bij ruimtelijke wetenschappen krijgen voortaan college in wat plagiaat eigenlijk is, en dat dit verboden is. Tijdens de coronapandemie bleek dat deze groep daar weinig over weet. 

De Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen zag tijdens de coronapandemie een sterke stijging van het aantal gevallen van tentamenfraude. Dat ging van een handvol naar ruim zestig. Maar uit nader onderzoek bleek dat veel van die meldingen helemaal geen fraude bleken te zijn. 

Volgens secretaris Erik Meijles van de examencommissie van de faculteit kwam het deels door het krampachtig gebruik van de plagiaatscanner door docenten. Voorheen gebruikten ze de plagiaatscanner amper en nu ineens heel vaak. 

Dezelfde aantekeningen

De verdachte overeenkomsten in teksten bleken te verklaren doordat studenten samen hadden gestudeerd, of dezelfde aantekeningen hadden gebruikt.

‘Of het bleek een formulering van de docent die ze tijdens een openboektentamen hadden opgeschreven. Dat zorgde voor vergelijkbare antwoorden. Maar is het dan plagiaat?’ vraagt Meijles zich af. ‘Dat zijn heel ingewikkelde discussies.’ 

Verplicht

Tegelijk bleek dat veel studenten helemaal niet weten dat bronvermelding verplicht is en dat wie nalaat bronnen te melden, fraude pleegt. ‘Vooral bij studenten die vanaf het hbo in de premaster kwamen’, zegt Meijles. ‘En dan kun je ze dat ook moeilijk kwalijk nemen.’

Vandaar dat de faculteit is begonnen met het geven van extra colleges over bronvermelding. Daarnaast heeft de examencommissie het examenreglement aangepast, zodat duidelijk is dat kopiëren niet altijd betekent dat er sprake is van plagiaat. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties