RUG zet bonnetjes online

Het universiteitsbestuur gaat alle bonnetjes van haar zakendiners, vliegreizen en hotelkamers voortaan online publiceren. Daarmee volgt de RUG de universiteiten van Utrecht en Maastricht.
Door Peter Keizer

Het is voor het eerst dat de RUG zelf openheid van zaken geeft over de declaraties van het universiteitsbestuur. De bonnen geven een gedetailleerd overzicht van de reizen die de bestuurders maken, de hotels waar ze slapen en cadeautjes die ze kopen voor zakenrelaties.

De universiteit volgt daarmee het voorbeeld van Maastricht en Utrecht. De Universiteit Maastricht besloot zeven jaar geleden alle declaraties te publiceren, nadat een journalist met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om de bonnetjes had gevraagd. Utrecht besloot vorig jaar de declaraties te publiceren, nadat De Telegraaf de bestedingen van de bestuurders onder de loep nam.

De declaraties van de RUG-bestuurders kwamen eerder op straat te liggen, toen RTL na een beroep op de WOB de declaraties van alle universiteiten publiceerde. Daaruit bleek volgens de omroep dat rector magnificus Elmer Sterken in 2014 het ontbijt van zijn echtgenote wilde declareren, die mee was op een reis naar New York. Een interne toezichthouder stak daar echter een stokje voor.

Alle universiteiten

Volgens RUG-woordvoerder Jorien Bakker zullen de eerste bonnen hoogst waarschijnlijk in de loop van dit jaar publiekelijk worden gemaakt. Volgens Bakker zijn alle universiteiten van plan om hun declaraties online te publiceren. Ze maken daarover momenteel afspraken binnen universiteitenvereniging VSNU.

‘Het college van bestuur bekijkt nog of we hier aan meedoen of vooruitlopend op de VSNU zelf eerder publiceren via de website’, laat ze weten.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties