RUG zakt in QS World University Rankings

Alle Nederlandse universiteiten zakken dit jaar in de QS World University Rankings. De RUG levert zeventien plaatsen in en staat nu op plek 145.  

Dat is de laagste notering van de universiteit sinds 2012. In 2014-2015 stond de universiteit nog op plek 90, maar sinds 2016-2017 valt ze buiten de top-100. QS besloot vanaf dat jaar het aantal citaties per faculteit te wegen in plaats van het aantal citaties van de hele universiteit.

Top 100

Hoewel alle Nederlandse universiteiten in de ranglijst dalen, blijven er twee in de top-100 staan: de Universiteit van Amsterdam (plek 58) en de Technische Universiteit Delft (plek 61). Volgens de samenstellers van de lijst is het vooral opvallend dat Nederlandse universiteiten dalen op de indicator ‘reputatie van de werkgever’. Daar leveren ze gemiddeld 77 posities in.

Het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) voert de QS-ranglijst traditioneel aan, gevolgd door Cambridge. Volgens de onderzoekers is de ranglijst van dit jaar de grootste tot nu toe. In totaal zijn 1418 instellingen verspreid over 100 locaties gerangschikt. 

Reputatie

De jaarlijkse lijst wordt samengesteld aan de hand van zes indicatoren. Daarbij telt de reputatie van de universiteit zwaar mee, die wordt gemeten door academici en werkgevers vragenlijsten in te laten vullen. Ook internationalisering is voor QS een belangrijk aandachtspunt.

Volgens critici van de lijst telt de reputatie in de QS-weging te zwaar mee. Ook vindt lang niet iedereen dat internationalisering van een universiteit een pluspunt is. Daarnaast zijn er critici die de ranglijst arbitrair vinden, omdat de indicatoren regelmatig veranderen en de resultaten door de jaren heen daardoor niet met elkaar te vergelijken zijn.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties