RUG wil geen vervuilende biomassacentrale op Zernike

‘Niet duurzaam genoeg’

RUG wil geen biomassacentrale op Zernike

De gemeente Groningen houdt de optie open voor een biomassacentrale op Zernike. Maar de RUG ziet zo’n centrale niet zitten, omdat die volgens de universiteit niet duurzaam is.
Door Koen Marée
29 oktober om 13:39 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
oktober 29 at 13:39 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

De RUG heeft bezwaar aangetekend tegen de mogelijke komst van de centrale, waarin hout wordt verbrand om energie op te wekken.

Zo’n centrale levert geen bijdrage aan vermindering van de CO2-uitstoot, stelt de universiteit. Woordvoerder Jorien Bakker: ‘Het past niet in de door de RUG gestelde ambitie om te streven naar een CO2-neutrale universiteit in 2020.’

Ook verwacht de RUG meer vrachtverkeer dat hout naar de centrale brengt en zij wijst erop dat verbranding van hout leidt tot een toename van fijnstof, met een mindere luchtkwaliteit voor mens en dier als gevolg.

‘De RUG heeft op de Zernike Campus ook een dierenfaciliteit en wil onder geen beding een verslechtering van de luchtkwaliteit. Dit kan een negatief effect hebben op de resultaten van experimenten’, zegt Bakker.

Terugvaloptie

Ondanks bezwaren van de RUG houdt de gemeente Groningen de optie open voor een biomassacentrale. Woensdag praat de gemeenteraad erover.

Als het bestemmingsplan wordt goedgekeurd, betekent dat nog niet automatisch dat de biomassacentrale er ook komt. Het is bedoeld als terugvaloptie, mocht een initiatief van energiebedrijf WarmteStad om energie te produceren uit restwarmte van datacenters op Zernike geen succes worden.

Afvalhout met verf

De gemeente heeft de plannen na het bezwaar van de universiteit wel iets aangepast. Als er een biomassacentrale komt, zal die in ieder geval geen ‘B-hout’ verstoken, afvalhout dat bewerkt is met bijvoorbeeld verf of lak.

Voor de RUG is dat niet genoeg. ‘Het bezwaar richt zich tegen de komst van een biomassacentrale in zijn geheel’, zegt Bakker.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties