Kleine faculteiten laten fuseren met grotere is ingewikkeld en niet wenselijk. Zo’n ingreep kan leiden tot ‘een langdurig proces met weerstanden’, juist op het moment dat de universiteit slagvaardig moet kunnen optreden.
Dat is een van de aanbevelingen van het organisatieadviesbureau Berenschot aan het universiteitsbestuur. UKrant heeft dit vertrouwelijke rapport met de naam ‘Probleemanalyse governance’ in bezit. Het rapport is anderhalf jaar geleden opgesteld en pas later gedeeld met de universiteitsraad, maar niet met de faculteits- en dienstraden.
Aanleiding tot het onderzoek is dat het huidige bestuursmodel van de RUG als bureaucratisch, log en weinig slagvaardig wordt ervaren. Er zijn te veel faculteiten (11) en te veel mensen die meebeslissen; dat alles leidt tot trage en stroperige besluitvorming op momenten dat actie gewenst is.
Mening lopen uiteen
De onderzoekers van Berenschot spraken met tientallen RUG-medewerkers. De visie van een te bureaucratische universiteit wordt door velen gedeeld, maar de meningen lopen uiteen hoe het beter kan.
Het college van bestuur heeft laten weten dat het de voorkeur geeft aan een fusie van kleine faculteiten (ruimtelijke wetenschappen, wijsbegeerte en religie, cultuur en maatschappij) met een grote faculteit (letteren, gedrags- en maatschappijwetenschappen of economie en bedrijfskunde).
Maar dat wordt door Berenschot afgeraden vanwege de weerstand die het zal oproepen, zo valt te lezen in het rapport. ‘Bij de RUG wordt het probleem van veel en veel verschillende faculteiten niet overal gezien of wordt het niet als reden voor problemen gezien’, schrijft Berenschot.
Bovendien, zo stelt het adviesbureau, zijn er ‘kansrijke opties die op meer draagvlak kunnen rekenen’.
Anders organiseren
Alternatieven die Berenschot aandraagt zijn onder meer om de university colleges (Campus Fryslân en UCG) anders te organiseren, één aanspreekpunt aan te stellen voor een cluster van faculteiten of om de backoffice van kleine faculteiten samen te voegen.
Ook wordt, op basis van het bedrijfsleven, de instelling van een zogeheten executive committee als optie genoemd. Daarin zitten naast het college van bestuur de belangrijkste onderdelen van de RUG (zoals onder anderen ICT en de vier decanen vanuit alfa, gamma, bèta en medisch).
Arthur Mol, oud-rector magnificus van Wageningen University & Research, doet in opdracht van de RUG op dit moment onderzoek naar de ‘herstructureringsplannen’ van de faculteiten sociale wetenschappen, geesteswetenschappen, rechtsgeleerdheid en economie en bedrijfskunde (het zogenoemde SSH-domein). Zijn advies aan het cvb wordt begin juli verwacht.
Niet meer efficiëntie
Twee kleine faculteiten (ruimtelijke wetenschappen en wijsbegeerte) spraken zich vorige week uit tegen een eventuele samenvoeging. Zij stellen, met een verwijzing naar fusies op andere Nederlandse universiteiten, dat een ‘herindeling’ niet per definitie leidt tot meer slagkracht en efficiëntie.
Tegelijk dreigen juist de sterke punten van deze kleine faculteiten (de eigen identiteit, kleinschaligheid) verloren te gaan. ‘Waarom zou je kleinere faculteiten laten fuseren met groter als de kleine nu al goed functioneren? Neem ze liever als voorbeeld, of werk aan een federatiestructuur’, schrijven ze.