RUG wil duizenden studenten voor chipsector opleiden

De RUG wil tussen 2025 en 2030 met noordelijke partners in hbo en mbo 3200 studenten opleiden voor de chipsector. De plannen maken deel uit van Project Beethoven, waarvoor de overheid 2,5 miljard euro beschikbaar stelt.

Project Beethoven is een breed pakket aan maatregelen waarmee de overheid de Nederlandse microchipsector wil versterken. Veel van de maatregelen zijn bedoeld om de groei van activiteiten in Brainport Eindhoven ondersteunen, zoals een betere infrastructuur en woningen in deze regio.

Maar er is ook een grote behoefte aan goed opgeleid talent op zowel mbo, hbo als universitair niveau. Daarvoor heeft het kabinet tot 2030 450 miljoen uitgetrokken, en daarna structureel 80 miljoen per jaar. Groningen is samen met de regio’s Enschede, Delft en Eindhoven aangewezen om met een plan te komen. 

Universiteit van het Noorden

Het plan dat de RUG ontwikkelde met partners van de Universiteit van het Noorden, is inmiddels ingediend. Er zijn plannen voor verschillende nieuwe opleidingen zoals een opleiding Instrumentenmakerij (mbo), een Associate Degree Analysetechnieken (hbo) en een Engineering Doctorate Autonomous Systems (wo).

Ook wil de RUG focussen op het verhogen van de instroom van techniekstudenten en het verminderen van de uitval. ‘Onze plannen zijn zo ambitieus dat we het budget al hebben overschreden’, zegt decaan Joost Frenken van de Faculty of Science and Engineering (FSE).

Hoeveel geld er precies naar het Noorden komt, is nog onbekend, aldus Frenken. ‘Maar we hebben goede hoop. Tot nu toe gaat het goed.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties