RUG-wetenschappers ernstig bezorgd om ‘killer robots’

Afbeelding van Computerizer via Pixabay

RUG-wetenschappers ernstig bezorgd om ‘killer robots’

Een groep RUG-wetenschappers maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkeling van autonome wapens. In een open brief aan de regering pleit de groep samen met 160 andere Nederlandse wetenschappers voor strenge internationale regelgeving.
1 december om 14:55 uur.
Laatst gewijzigd op 2 december 2020
om 11:50 uur.
december 1 at 14:55 PM.
Last modified on december 2, 2020
at 11:50 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

1 december om 14:55 uur.
Laatst gewijzigd op 2 december 2020
om 11:50 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

december 1 at 14:55 PM.
Last modified on december 2, 2020
at 11:50 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Volgens de wetenschappers – onder wie hoogleraar kunstmatige intelligentie Rineke Verbrugge en hoogleraar governance and innovation Andrej Zwitter – verlagen autonome wapens de drempel om oorlog te voeren. Ook vrezen ze dat de ontwikkeling van dergelijke wapens ‘een peperdure wapenwedloop teweeg [brengt] die niet tot meer veiligheid zal leiden, maar juist tot een toename van regionale en mondiale spanningen.’

Overheidsstandpunt

De Nederlandse overheid bepaalt binnenkort opnieuw haar standpunt over autonome wapens en het gebruik ervan. Momenteel voeren de Adviesraad Internationale Vraagstukken en de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken een evaluatie over het onderwerp uit. Die zal de basis vormen voor de vernieuwde positie van de regering.

De deskundigen vinden het van groot belang dat ‘Nederland zich hard maakt voor internationale, juridisch bindende afspraken die moeten garanderen dat er betekenisvolle menselijke controle is over het gebruik van geweld’. Wapens zouden wat betreft de wetenschappers niet zelf in staat mogen zijn om doelen te selecteren en aan te vallen. Zo’n soort systeem is nu wel in ontwikkeling.

Dringende actie

Met de open brief sluiten de experts zich aan bij eerdere oproepen van internationale wetenschappers en technologiebedrijven en bij andere landen waar ook op nationaal niveau gepleit wordt voor strenge regelgeving. 

De schrijvers roepen de Nederlandse overheid op zich aan te sluiten bij internationale inspanningen om de wapens preventief te verbieden en zelf nooit te ontwikkelen, te kopen of in te zetten.

‘Er is dringend actie nodig om deze zorgen weg te nemen en de proliferatie van dodelijke autonome wapens te voorkomen’, schrijven ze in de brief. ‘Zodra deze doos van Pandora is geopend, zal ze heel moeilijk te sluiten zijn. Het is wat ons betreft vijf voor twaalf.’

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in