RUG verwacht meer klachten van studenten

Studenten dienden in 2021 fors meer beroepen in bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) dan in 2020. En dat zal de komende jaren niet minder worden, verwacht de universiteit.

Dat blijkt uit het Jaarverslag klachten, bezwaren en beroepen dat donderdag wordt besproken door de universiteitsraad. In 2021 werden in totaal 494 beroepen ingediend bij het CBE, waar studenten terecht kunnen als ze het niet eens zijn met beslissingen van examencommissies, examinatoren en toelatingscommissies. In 2020 stond dit aantal nog op 383.

Veruit de meeste zaken – 170 – gingen over toelating, gevolgd door 125 studenten die appelleerden tegen een beoordeling. Op nummer drie staat het onderwerp fraude, waar 42 beroepen voor werden ingediend.

Minder klachten en bezwaren

Studenten dienden wel minder bezwaren in tegen besluiten van het college van bestuur. Zo nam het aantal bezwaren af van 223 naar 202. 

Het aantal klachten bij faculteiten en diensten daalde van 242 naar 172. Opvallend is dat de Faculty of Science and Engineering met 51 klachten met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Ruim de helft hiervan betrof de kwaliteit van het onderwijs, een medewerker van de RUG of het kopje ‘anders’. 

De opstellers van het jaarrapport schrijven dat het ‘niet in de lijn der verwachting ligt’ dat het aantal beroepen en bezwaren de komende jaren zal afnemen. Niet alleen omdat ook dit studiejaar de studentenaantallen weer zijn gestegen, maar ook omdat studenten de klachtenloketten steeds vaker gebruiken ‘om allerlei andere zaken aan de orde te stellen’.  

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties