RUG verhuurt ‘creatieve broedplaats’ De Biotoop nog drie jaar

Huisvestingsorganisatie Carex beheert ‘creatieve broedplaats’ De Biotoop nog zeker drie jaar. De RUG heeft het huurcontract verlengd tot en met 2022.
Door Giulia Fabrizi

De panden op het terrein – tot 2012 nog het Biologisch Centrum van de RUG – blijven daardoor nog drie jaar een verzamelplaats van gezinnen, kunstenaars en jonge ondernemers. Volgens Carex-directeur Lenze Hofstee is de verlenging heel goed nieuws. ‘De Biotoop is zo’n beetje de grootste creatieve broedplaats van Nederland en daar willen we graag mee verder.’

Voordat Carex in 2013 toestemming kreeg voor een tijdelijke invulling, probeerde de RUG het grote complex te verkopen. Door de ingezakte huizenmarkt lukte dit niet. Een poging van Bedrijvengroep Freia om er een studentenhotel van te maken, mislukte door de hoge kosten voor asbestsanering. Het terrein zou daarna tot 2020 braak liggen, maar Carex wist het universiteitsbestuur ervan te overtuigen het gebouw te verhuren.

Vergeven

Inmiddels wordt in de Biotoop – dat bestaat uit zeven gebouwen op acht hectare grond – al ruim vier jaar gewoond en gewerkt. ‘Er zitten 180 volwassenen, 30 kinderen en 160 bedrijven’, zegt Hofstee. Wie hoopt door de verlenging een plekje in de creatieve broedplaats te vinden, heeft pech. ‘Alle mogelijke ruimte is vergeven’, licht hij toe. En de mensen die er nu zitten, zullen hun plekje volgens hem niet snel opgeven.

De directeur is vooral blij dat de verlenging tot 2022 officieel is. ‘Wat daarna komt, weet niemand’, zegt Hofstee. ‘Dat gaan we verkennen met de universiteit. Voorlopig willen we gewoon doorgaan met het goede werk dat al in de Biotoop plaatsvindt.’

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in