RUG verhoogt instellingscollegegeld; studenten van buiten EU flink duurder uit

Studenten van buiten de EU gaan vanaf 2024 fors meer collegegeld betalen aan de RUG. Door een extra verhoging van het zogeheten instellingscollegegeld hoopt de universiteit 1,9 miljoen euro extra binnen te halen, om het begrotingsgat van 20 miljoen te dichten.

Universiteiten mogen zelf bepalen hoeveel collegegeld ze vragen aan studenten van buiten de EU. Omdat ze voor deze studenten geen overheidsfinanciering ontvangen, moet dit bedrag kostendekkend zijn voor de instelling. 

Dit betekent dat een student bij letteren, of bij economie en bedrijfskunde, momenteel jaarlijks ruim 10.000 euro betaalt. Ter vergelijking: een Nederlandse student of iemand van binnen de EU betaalt 2314 euro.

Begroting

Maar nu de universiteit door de stijgende energiekosten en loonsverhoging in zwaar weer dreigt te raken, zoekt de RUG naar manieren om de begroting weer in evenwicht te brengen. Een van die maatregelen is een extra verhoging van het instellingscollegegeld: bovenop de inflatiecorrectie van 9,4 procent komt een extra verhoging van 7,5 procent. 

Dat betekent dat alfastudenten in het collegejaar 2024-2025 13.100 euro betalen voor een bachelor, bètastudenten 19.300 euro. Masterstudenten betalen respectievelijk 18.700 euro en 24.200 euro.

Afgestemd

In de commissievergadering van vorige week sprak de studentgeleding de zorg uit dat de RUG zich uit de markt zou prijzen. Maar volgens collegevoorzitter Jouke de Vries is studeren in Nederland nog altijd vele malen goedkoper dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Bovendien worden de bedragen afgestemd met de andere universiteiten in Nederland. 

Ook Nederlandse studenten en studenten van binnen de EU gaan meer betalen. Bij hen blijft de stijging beperkt tot 9,4 procent. Zij betalen in 2024 2530 euro.

De universiteitsraad besluit donderdag definitief over het voorstel.

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties