RUG-studenten roepen op tot coronaprotest op de Vismarkt

De Vismarkt vol studenten in betere tijden.

RUG-studenten roepen op tot coronaprotest op de Vismarkt

Twee RUG-studenten willen op woensdag 10 maart met duizend man demonstreren op de Vismarkt om aandacht te vragen voor de groeiende psychische problemen onder jongeren door de coronamaatregelen.
1 maart om 15:29 uur.
Laatst gewijzigd op 1 maart 2021
om 15:46 uur.
maart 1 at 15:29 PM.
Last modified on maart 1, 2021
at 15:46 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

1 maart om 15:29 uur.
Laatst gewijzigd op 1 maart 2021
om 15:46 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

maart 1 at 15:29 PM.
Last modified on maart 1, 2021
at 15:46 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Precies een jaar nadat het kabinet de eerste beperkende coronamaatregelen aankondigde, vragen de studenten van De Student uit Isolement volgende week om versoepelingen voor jongeren. 

Volgens organisatoren Nikki Potze en Casper Farret Jentink, beiden studenten sterrenkunde, is de situatie enorm veranderd. ‘Inmiddels is er meer kennis over de ziekte, de behandeling en de verspreiding ervan, en kunnen we stellen dat op dit moment vooral de maatregelen, meer dan het virus zelf, voor de jongeren in Nederland een heel erg grote tol eisen’, schrijven ze op hun website.

Versoepelingen voor jongeren

De rek is eruit, stellen ze. Jongeren hebben massaal ingeleverd: geen fysieke lessen, geen sport, nauwelijks bijbaantjes en weinig sociale contacten. Deze maatregelen en het gebrek aan perspectief gaan vooral ten koste van de mentale gezondheid en algemene ontwikkeling van de jongeren. 

Daarom pleiten Potze en Farret Jentink voor versoepelingen die de ‘balans tussen fysieke en mentale gezondheid’ herstellen. Dat kan volgens hen door meer fysiek onderwijs te organiseren, sportfaciliteiten voor jongeren te openen, de avondklok voor jongeren af te schaffen en de bezoekregels en groepsgrootte voor jongeren te versoepelen. Ook stellen ze een opening van terrassen voor jongeren voor. 

Coronaproof

Dit zou allemaal coronaproof georganiseerd moeten worden, op een manier die het sociale contact tussen jongeren weer bevordert zodat ze wat ademruimte krijgen. Volgens de organisatoren is dit het juiste moment. ‘Met het voorjaar in aantocht kunnen veel van de bovengenoemde punten in de buitenlucht plaatsvinden, om verspreiding van het virus tegen te gaan.’

Ook de demonstratie op de Vismarkt is coronaproof. Mensen die mee willen doen, moeten zich van tevoren aanmelden via de website en er kunnen maximaal duizend mensen deelnemen. Op het moment van schrijven hebben zich 340 mensen aangemeld.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties