RUG-studenten op de A12: ‘Burgerlijke ongehoorzaamheid kan het verschil maken’

Extinction Rebellion wil de A12 blokkeren totdat de fossiele subsidies van de overheid zijn afgeschaft. Ook geneeskundestudent Christian Stricker, PhD-student scheikunde Roza Weber en student global responibility and leadership Jonas Brenninkmeijer doen mee aan de blokkade.

Waarom doe je mee met deze demonstratie?

Christian: ‘Ik studeer geneeskunde, en de klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis. Door luchtvervuiling komt er meer astma voor, en hittegolven in de zomer zorgen bijvoorbeeld voor hittestress. Dus deze demonstratie heeft meerdere doelen.

Mensen zeggen vaak: als je verandering wilt, dan moet je gaan stemmen. Maar als kabinetsbeloftes niet worden nagekomen, moet je een andere manier vinden om je stem te laten horen. Zoals een protest.’

Roza: ‘Ik denk dat burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals zo’n blokkade, het verschil kan maken in de maatschappij. In The Climate Book van Greta Thunberg staat dat verandering al kan als 3,5 procent van de mensen het ergens mee oneens is. En ik denk dat naar de A12 gaan de meest impactvolle manier is om je punt te maken.’

Jonas: ‘Met m’n broertje en ouders had ik het over het klimaat en de klimaatcrisis. Toen had ik het gevoel dat ik iets moest doen, moest demonstreren. Dan kom je al vrij snel bij Extinction Rebellion uit.’

Hoe vond je de blokkade?

Roza: ‘Afgelopen zaterdag stond ik eerst in de supportdemonstratie naast de weg. Maar het was zo simpel om van de stoep af te stappen en op de weg zelf te gaan staan. Het voelde ook niet echt als een stap, want het is een heel vreedzaam protest. Veel mensen zijn blij om iets te kunnen doen. Er is een hele fijne sfeer, maar wel met een serieuze boodschap.’

Jonas: ‘Ik was bij de eerste demonstratiedag, op zaterdag, en ging samen met m’n moeder. De sfeer was ontzettend goed, en er waren ook andere mensen die we kenden. Af en toe werd er gezongen en muziek gemaakt. Al vond ik het ook wel intensief om daar te zijn, sommige mensen liepen te stuiteren, maar ik was wel echt moe aan het einde van de dag.’

Christian: ‘Ik ben er nog niet geweest, dat komt hopelijk volgende weekend nog. Vrienden van mij gingen afgelopen zaterdag al wel, en ik volgde ze op Instagram. 

Wat mij wel opvalt: de blokkade komt steeds vaker in het nieuws. Dat is een teken dat er verandering op komst is. En als ik de manier hoe mensen een paar jaar geleden reageerden vergelijk met nu, maakt mij dat ook wel optimistisch. Mensen staan meer achter het doel van de blokkade.’

Laat jij je arresteren door op de snelweg te gaan staan?

Christian: ‘Voor de snelwegdemonstratie is het advies om een training te volgen. Dat heb ik niet gedaan, dus ik ga naar de supportdemonstratie langs de weg.  Bovendien kun je bij een arrestatie een strafblad krijgen. Ik weet niet wat daar de gevolgen van zijn, dus dat wil ik eerst goed uitzoeken.’

Roza: ‘Afgelopen zaterdag stond ik soms op de weg, maar tijdens de arrestaties ben ik wel weer in het supportvak gaan staan. De mensen die gearresteerd worden op de snelweg verzetten zich vaak niet, maar worden soms wel harder aangepakt. Je ziet soms bloed op hun gezicht. Dan denk ik wel: dat is niet echt iets voor mij.’

Jonas: ‘Het was echt de eerste keer dat ik erbij was, dus ik koos ervoor om in het supportvak te gaan staan. En ik heb ook geen actietraining gevolgd, over hoe je moet reageren op de politie. Dus dit leek mij verstandig.

We konden ook bij de legale demonstratieplek ergens anders gaan staan, maar we zijn toch een beetje meegenomen in de mensenstroom die op gang kwam richting de snelweg. Rond vijf uur gingen we weg, maar toen waren er nog best wel veel mensen.’

Denk je dat XR doorgaat met demonstreren totdat de fossiele subsidies zijn afgeschaft?

Christian: ‘Ik denk het wel. Zelfs als het op weekdagen wat rustiger is, zijn nog genoeg mensen gepassioneerd over het klimaat.’

Roza: ‘De mensen die heel erg bij de demonstratie betrokken zijn, blijven volgens mij wel doorgaan. Maar het hangt wel af van hoe de overheid op de demonstratie gaat reageren.’

Jonas: ‘Lastig te zeggen. Veel mensen zijn bereid om te demonstreren, maar je hebt ook een leven naast deze demonstratie. En er zijn in het verleden ook weleens massademonstraties mislukt.’

Ga je nog eens demonstreren?

Christian: ‘Als ik het goed uitgezocht heb, wil ik ook op de snelweg gaan staan. Maar komend weekend niet, dan sta ik in het supportvak. En in het najaar doe ik mee aan de klimaatmars in Amsterdam.’

Roza: ‘Wanneer ik kan en achter het idee sta, ga ik sowieso. Maar voor nu heb ik nog geen concrete plannen.’

Jonas: ‘Doordeweeks moet ik naar school, dus dan wil ik er niet naartoe gaan. Eventueel in de weekenden wel. Mijn moeder wil ook weer, dus we gaan kijken of dat lukt.’

Engels

8 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties