RUG-studenten in actie tegen klimaatverandering

RUG-studenten in actie tegen klimaatverandering

Studenten van twaalf Nederlandse universiteiten protesteerden donderdag omdat zij vinden dat de uni’s te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook RUG-studenten overhandigden hun eisen aan bestuursvoorzitter Jouke de Vries.
20 november om 14:37 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 20 at 14:37 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Vijf RUG-studenten staan op de trappen van het Academiegebouw. Ze houden spandoeken vast met daarop de woorden democratisation, decarbonisation en decolonisation. Dertig aanwezigen, het maximaal aantal dat is toegestaan, luisteren naar het manifest van de protestbeweging University Rebellion.

‘De universiteiten moeten de sociale crisis en de klimaatcrisis uitroepen tot noodsituaties’, leest een student voor van de Groningse tak van de University Rebellion-beweging, een landelijk netwerk van twaalf groepen bestaande uit studenten, docenten, en universiteitsmedewerkers.

Ze willen dat de universiteiten bij de regering eisen dat er meer actie wordt ondernomen, en dat de universiteiten zelf in 2025 klimaatneutraal zijn. Ze willen ook dat er een speciale vereniging wordt opgezet voor studenten en medewerkers.

Om de tafel

Jouke de Vries, voorzitter van het college van bestuur, luisterde naar de eisen en zei dat verandering tijd nodig heeft. De student die het manifest had voorgelezen, vroeg De Vries om ‘om de tafel te gaan zitten om met ons te praten’. De Vries zegde dit toe.

‘Universiteiten moeten de macht die ze hebben gebruiken om de waarheid te vertellen en dingen te veranderen’, zei een van de demonstranten. ‘Ze hadden allang de noodsituatie uit moeten roepen. Er is geen tijd om te wachten op een langzame verandering. De boel moet nu veranderen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties