RUG-studenten beginnen veganistische studentenvereniging

Binnenkort is er officieel een nieuwe studentenvereniging in Groningen. Een veganistische: de Vegan Student Association (VSA).
Door Jacob Thorburn / Vertaling Giulia Fabrizi

Op zaterdag 16 februari verwelkomt Café The Crown zijn bezoekers met een kijkje in de wereld van het veganisme. Inclusief veganistische hapjes en drankjes, livemuziek en een optreden van de Schotse vegan-activist Séimí.

De VSA is de eerste officiële veganistische studentenvereniging van Groningen en het promoot zichzelf zelfs als de allereerste van Nederland.

Supermakkelijk

Het idee om een veganistische studentenvereniging op te zetten, komt van VSA-voorzitter Alicja Jeleńska. Ze ontdekte dat er in Groningen nog geen dergelijke groep was en ze was vastbesloten om, eenmaal in de stad aangekomen, zelf iets op te richten.

Zowel Alicja als penningmeester Sofia Lindholm zien de ‘jonge en levendige’ stad Groningen, als een plek waar veganisten prima uit de voeten kunnen. Het leven van een veganist is er ‘supermakkelijk’, zegt Sofia. Ze wijst op de alsmaar groeiende keuze in supermarkten en restaurants.

Populair

Het openingsfeestje komende week is het resultaat van maandenlang hard werken. Om naast hun universiteitswerk nog tijd te vinden was lastig, maar uiteindelijk lukte het de groep om tien keer af te spreken sinds afgelopen september.

En de resultaten spreken voor zich: in september kwamen er al meer dan dertig mensen naar de eerste bijeenkomst in de Universiteitsbibliotheek. Een paar maanden later keken ruim zeventig mensen naar de vertoning van de documentaire Dominion. Andere populaire evenementen zijn onder meer de ‘potlucks’, waar iedereen een veganistische maaltijd meeneemt en deelt. En hun bekendheid blijft maar toenemen, met inmiddels 175 likes op Facebook en bijna 450 Instagramvolgers.

Vele voordelen

De vliegende start van de vereniging geeft zowel Sofia als Alicja vertrouwen in de vereniging. Ze weten zeker dat er nog meer mensen op af zullen komen. En ze hopen dat ze medestudenten kunnen laten zien wat de ‘vele voordelen’ zijn van het veganisme. Sofia hoopt dat ‘wij – de vereniging – hier in Groningen echt een verschil kunnen maken.’

Wat de toekomst ook zal brengen, Sofia en Alicja kijken in ieder geval uit naar het  openingsfeestje op zaterdag 16 februari.

De Vegan Student Association is voor iedere student toegankelijk, of je nu veganist, vegetariër of gewoon nieuwsgierig bent. Het openingsfeest in The Crown is van 19:00 – 00:00. De toegang is gratis en registreren kan hier.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties