Julian Bushoff (PvdA, 21): jongste fractievoorzitter in Groningen

De nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in Groningen is de 21-jarige RUG-student Julian Bushoff. Hij is daarmee een van de jongste fractievoorzitters ooit. Vijf vragen over zijn – voor een student – bijzondere functie.
Door Eva Meester

Student én fractievoorzitter. Valt dat een beetje te combineren?

‘Ik zit nu in het derde jaar van de studies Economie en Internationale Betrekkingen, maar om heel eerlijk te zijn heeft mijn studie wel wat te lijden onder mijn politieke werk. Hoewel ik het hele leuke studies vind, heb ik er niet veel tijd voor. Op sommige dagen wil ik iets voor studie doen, maar dan komt er toch iets tussen wat even mijn volledige aandacht vraagt.’

Ben je van plan beide studies af te ronden?

Bushoff lacht. ‘Het streven is om in ieder geval een van beide af te gaan ronden, misschien twee. Als het één studie wordt dan wordt het, denk ik, Internationale Betrekkingen, deze studie vind ik eigenlijk wat leuker en hier ben ik ook verder mee. Al vind ik wat ik nu doe veel leuker, het is toch handig om een diploma op zak te hebben.’

Hoe ben je betrokken geraakt bij de PvdA?

‘De liefde voor de politiek was er al een beetje op de middelbare school, toen vond ik de vakken maatschappijleer en geschiedenis vooral erg interessant. Ik was best een lastige leerling voor veel docenten denk ik.’ Hij lacht. ‘Discussiëren en opkomen voor dingen die ik belangrijk vind zaten er toen al in. Tijdens mijn maatschappelijke stage wilde ik naar de PvdA omdat ik toen al wist dat ik het niet alleen leuk vond, maar er misschien ook wel iets mee zou willen doen in de toekomst.’

Met welke thema’s wil je je gaan bezighouden in de gemeenteraad?

‘Voor veel mensen is het leven hier erg gelukkig. Maar er zijn ook nog veel mensen voor wie dit geluk niet is weggelegd. Ze hebben bijvoorbeeld geen baan of kunnen moeilijk meekomen in het tempo van deze tijd. Ik wil me ervoor inzetten dat deze mensen ook mee kunnen doen en dat niemand aan de zijlijn staat.’

Denk je dat je leeftijd een uitdaging gaat vormen?

‘Ja, mijn leeftijd is natuurlijk wel een dingetje. Ik vind niet dat mensen je moeten beoordelen op je leeftijd, maar op je resultaten. Gisteren hoorde ik iemand zeggen: als je goed genoeg bent, dan ben je ook oud genoeg. Ik zal het ongetwijfeld wel eens merken dat mensen me te jong vinden. Maar ja, so be it. Ik heb een frisse blik, zit vol energie en ben idealistisch. Ik denk dat mensen mij daarom ook mede hebben gekozen als fractievoorzitter. Jongeren hebben toch de toekomst.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties