RUG stijgt vijf plaatsen (van 80 naar 75) in Times World Ranking

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stijgt dit jaar vijf plaatsen op de prestigieuze Times Higher Education-ranglijst (THE). De universiteit staat op plaats 75.

Daarmee haalt de RUG de Rotterdamse Erasmus Universiteit in en staat ze als vijfde Nederlandse universiteit in de ranglijst. De hoogste Nederlandse notering is voor Wageningen University and Research op nummer 59.

De Britse universiteit van Oxford voert de lijst voor het zevende jaar op rij aan, gevolgd door de Amerikaanse Harvard University. De derde plaats wordt gedeeld door Britse University of Cambridge en de Amerikaanse Stanford University.

Wetenschappelijke referenties

Met 90,4 van de 100 punten scoorde de RUG bijzonder goed in de categorie ‘citations’. In die categorie kijkt THE onder meer naar hoe vaak er wereldwijd naar wetenschappelijke RUG-publicaties wordt verwezen.

Ook scoorde de RUG met 89,8 punten goed op het onderdeel ‘international outlook’. Daarbij kijkt THE naar hoeveel internationale studenten en onderzoekers een universiteit aan zich weet te binden en hoeveel internationale samenwerking er is.

Top tien

Minder goed deed de Groningse universiteit het op het onderdeel ‘teaching’. Daar kreeg ze slechts 45,4 punten. Om voor dit onderwerp tot een score te komen, voert THE onder meer een ‘reputatie enquête’ uit. 

Ook wordt er rekening gehouden met de student-staf ratio en wordt er gekeken hoeveel promovendi een academische positie binnen de instelling krijgen.

THE beoordeelde in totaal 1799 universiteiten wereldwijd. Tien van de veertien Nederlandse universiteiten staan in de top 200 en zeven daarvan staan in de top 100. Daarmee scoort Nederland over het algemeen erg goed.

Lees ook:

English

1 REACTIE

  1. De titel van bovenstaande nieuwsbericht geeft de boodschap dat we als RUG een succes hebben behaald. Hoewel het bericht een feitelijk nieuwbericht is, blijft die titel bij de lezer plakken. Laat ik ermee beginnen dat ik denk dat het goed om successen die we als universiteit behalen uit te dragen. Dat kan de gemeenschapszin bevorderen en ons verder motiveren in het werk dat we doen. Het stijgen op de ‘prestigieuze’ THE ranking lijkt zo’n succes en het is die zin dan ook te waarderen dat hierover in bovenstaande bericht gerapporteerd wordt in de Ukrant. De vraag is echter in welke mate de stijging op de THE echt een succes is dat gevierd moet worden. Er zijn al langere tijd gegronde zorgen over de beperkingen van rankings zoals de THE, waaronder het eenzijdige sturen op kwantitatieve parameters en de ondoorzichtigheid van bijvoorbeeld de wegingen. Deze manier van het waarderen van Academische instellingen staat daarmee, in ieder geval deels, haaks op het nieuwe Erkennen en Waarderen zoals dat door de Nederlandse Universiteiten wordt uitgedragen en waaraan ook binnen de RUG / UMCG hard gewerkt wordt. Dit gaat niet zonder slag of stoot. De meeste academici (waaronder ikzelf) hebben zich in hun loopbaan ontwikkeld tegen de achtergrond van kwantitatieve parameters, zoals publicaties, citaties. Dit is de houvast die velen van ons nog steeds hebben om je professioneel te ontwikkelen of staande te houden. Door stil te staan bij ‘het succes’ van een stijging op de THE, ontstaan door voornamelijk een hoge score op citaties, zullen velen maar al te makkelijk terugvallen op die houvast. Collega’s die minder lang in de academie rondlopen (zgn early career researchers) staan in mijn ervaring gemiddeld genomen meer open voor het nieuwe Erkennen en Waarderen. Voor hen geeft het bericht in de Ukrant mogelijk verwarring over waar ze nu op afgerekend worden uiteindelijk. Het zou dan denk ik ook mooi zijn om, ook in een nieuwsbericht, duidelijk te context te schetsen van rankings als THE en in berichtgeving bijvoorbeeld ook oog te hebben voor recente initiatieven zoals ‘More than our Ranks’ van de International Network of Research Management Societies (INORMS). Wellicht dat hier ruimte voor is in een follow-up artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in