RUG-stichting reikte ongeldige diploma’s uit, tik op de vingers van Onderwijsinspectie

De stichting Academisch Onderwijs Groningen (AOG), gelieerd aan de RUG, heeft aan 45 cursisten een onwettig masterdiploma uitgereikt. Dat concludeert de Onderwijsinspectie na onderzoek.

Het gaat om diploma’s die de cursisten een master of business administration, master of general management of een master of marketing strategy toekenden en die officieel na 1 september 2017 uitgereikt zouden worden. 

Op die datum veranderde de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Die verandering maakte van masters beschermde titels die alleen door erkende hogeronderwijsinstellingen uitgegeven mogen worden. Hoewel gelieerd aan de RUG, viel de stichting niet in die categorie. 

Niet geaccrediteerd

De AOG werd in 1988 door de RUG opgericht om werkende mensen met een academisch bachelordiploma de kans te geven in deeltijd een mastertitel te halen. Zij deed dat jarenlang namens de RUG, maar was zelf geen geaccrediteerde onderwijsinstelling. 

Toen de wetswijziging van de WHW eraan kwam, dreigden 45 cursisten die alleen nog een thesis moesten schrijven geen masterdiploma meer te kunnen krijgen. Volgens de stichting waren deze cursisten bijna klaar met hun opleiding, aldus het rapport van de Onderwijsinspectie. 

Antidateren

Daarom koos AOG ervoor de diploma’s te antidateren naar 28 augustus 2017, kort voor voor de wetswijziging. Dit terwijl de diploma’s in werkelijkheid later in 2017 of zelfs in 2018 werden uitgegeven.

De Onderwijsinspectie bekritiseert die werkwijze. ‘Deelnemers hadden hun opleiding op 28 augustus 2017 nog niet volledig afgerond, zij moesten nog een thesis schrijven, dus is het onjuist om deze datum op het diploma te vermelden’, schrijft ze in het rapport

Onjuist geïnformeerd

Bovendien stelt de inspectie dat de stichting de cursisten meermaals onjuist heeft geïnformeerd. Pas afgelopen zomer stuurde ze een brief waarin met zoveel woorden stond dat hun diploma geen rechtsgeldige mastergraad is. Zij hebben nu de kans om die via extra cursussen alsnog te krijgen. 

Sinds de wetswijziging biedt de stichting AOG de opleidingen niet meer aan. Dat doet nu de AOG TSM Business School. Die wel is geaccrediteerd als onderwijsinstelling door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties