Psycholoog Hofstede doneert archief aan universiteit

Cadeautje voor de RUG

78 verhuisdozen vol papier, video en audio

Emeritus hoogleraar psychologie Geert Hofstede, heeft zijn volledige archief aan de universiteit gedoneerd. 36 studenten spitten op dit moment 78 dozen door met de erfenis van de bekende psycholoog.
Door Thijs Fens
12 december om 11:43 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 12 at 11:43 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Het archief van de 91-jarige psycholoog is er niet zomaar eentje, vertelt Iekje Smit, erevoorzitter van het Geert Hofstede Consortium. Ze is nauw betrokken bij het project en kent Hofstede al jaren.

De studenten zijn al vanaf september bezig om de tientallen verhuisdozen door te spitten, maar zijn nog niet eens halverwege. ‘We moeten dus nog vol aan de bak, want voor februari staat een tentoonstelling gepland in de UB’, weet Smit.

Oude computeruitdraaien

De collectie van Hofstede is volgens Smit een bijzondere omdat het veel verschillende onderdelen bevat. ‘Een privécollectie, audiovisueel materiaal, publicaties, al zijn onderzoeksmateriaal, bronmateriaal, noem maar op.’ Het bronmateriaal bevat ook computeruitdraaien. ‘Dat gaat om computeruitdraaien van de allereerste computers. Dat is soms best lastig te duiden.’

Volgens Smit heeft Hofstede een enorm grote bijdrage geleverd aan het onderzoek naar culturele dimensies. ‘Hij is de meest geciteerde sociaal-wetenschapper uit Nederland.’ In totaal ontving Hofstede een elftal aan eredoctoraten.

Mooi cadeau

Oorspronkelijk is Hofstede werktuigbouwkundig ingenieur aan de TU Delft, maar hij promoveerde in 1967 aan de RUG in de organisatiesociologie. ‘Dat is heel bijzonder’, weet Smit.

Hofstede is de eerste promovendus die in een ander domein is gepromoveerd dan in het domein waarin hij zijn mastergraad heeft behaald. ‘De RUG stond echt open voor zijn innovatiedrang. De donatie van zijn archief mag dan ook gezien worden als zijn bedankje. Het is echt een mooi cadeau.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties