RUG probeert colleges te organiseren, maar belooft niets

Uitwerking kan per faculteit erg verschillen

RUG probeert colleges te organiseren, maar belooft niets

Universiteiten mogen volgende week weer studenten in de collegebanken toelaten, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie over corona. Maar wat dat precies betekent voor de RUG is nog onduidelijk.
21 april om 11:24 uur.
Laatst gewijzigd op 22 april 2021
om 15:36 uur.
april 21 at 11:24 AM.
Last modified on april 22, 2021
at 15:36 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

21 april om 11:24 uur.
Laatst gewijzigd op 22 april 2021
om 15:36 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

april 21 at 11:24 AM.
Last modified on april 22, 2021
at 15:36 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

‘Wat wij gaan doen is proberen dat te faciliteren’, zegt woordvoerder Anja Hulshof. ‘Maar we kunnen om een aantal redenen niet beloven dat het zal lukken.’ Zo moet de universiteit nog altijd rekening houden met de afstandsmaatregel van anderhalve meter.

‘Dat beperkt de mogelijkheden om colleges te faciliteren en je kunt je voorstellen dat het per faculteit heel erg verschilt. Een kleine faculteit kan het misschien makkelijker dan eentje met heel veel studenten.’

Waar de universiteit ook rekening mee moet houden, is dat de versoepeling voor het hoger onderwijs geen verplichting voor studenten en docenten is. ‘Als wij het faciliteren, kunnen we studenten en docenten niet verplichten eraan deel te nemen. Er zijn nog steeds veel mensen die het lastig vinden om naar de universiteit te komen vanwege mogelijke besmettingsgevaar.’

Afstemming

De mogelijkheden die de universiteit wil bieden, moeten bovendien in nauw overleg met de Groningse Veiligheidsregio (VR) en de gemeente worden afgestemd, zegt Hulshof. Eerder liet het college van bestuur al weten bezig te zijn met het opzetten van locaties waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, zoals buitenlocaties op faculteiten en de heropening van de voormalige openbare bibliotheek aan de Oude Boteringe. Die buitenruimtes zijn per 26 april nog niet beschikbaar, laat Hulshof weten.

Of die locaties door de dinsdagavond aangekondigde versoepeling open kunnen, moet de universiteit nog afstemmen met de VR. ‘Als een dag per week mogelijk is, helpen de buitenlocaties wel omdat het extra ruimte is die we binnen niet hebben’, zegt Hulshof.

‘We zoeken naar mogelijkheden die we hebben en zijn daarbij ook in nauw overleg met de studenten. Wat we willen is ze binnen de regels zoveel mogelijk de gelegenheid geven om samen te studeren, te discussiëren en te leren.’

Zelftesten

De koepel van universiteiten VSNU ziet zelftesten als een belangrijke stap naar normalisatie van het hoger onderwijs. Die testen worden door het ministerie van Onderwijs gratis beschikbaar gesteld aan studenten en medewerkers.

VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: ‘Het is niet verplicht, toch doen we een beroep op studenten en medewerkers om de zelftesten regelmatig te gebruiken.’ De testen worden thuisbezorgd. Meer informatie over de zelftesten en het bestelproces is te vinden op zelftestonderwijs.nl.

De verwachting is dat universiteiten de komende periode binnen de anderhalvemeterregel tussen de 20 en 30 procent van hun fysieke capaciteit kunnen gebruiken voor onderwijs en studentontmoeting. Duisenberg: ‘Onze doelstelling blijft om van het collegejaar 2021-2022 een normaal collegejaar te maken waarin elke student naar de campus kan komen wanneer hij of zij wil. We roepen het kabinet op dit op te nemen in haar openingsplan.’

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties