RUG-panden blijven dicht na bomdreiging

bom

RUG-panden blijven dicht na bomdreiging

In verband met de bommelding van vorige week donderdag houdt de RUG haar gebouwen aan de Oude Boteringestraat 42, 44 en 46 voorlopig op slot.
Door Thereza Langeler

De drie aan elkaar geschakelde panden zijn nog wel toegankelijk: bezoekers kunnen aanbellen bij nummer 44, waar een bode hen binnenlaat. Reden voor de extra voorzorg is het verdachte pakketje dat vorige week donderdag werd gevonden op nummer 42.

Het pakketje bevatte een poederbrief, waarin ook werd gedreigd met het laten ontploffen van een bom. Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bleek het poeder onschadelijk te zijn. De politie doorzocht het pand uitgebreid, maar trof geen bom aan.

Dreiging

Toch houdt de politie nog steeds rekening met dreiging, vertelt RUG-woordvoerder Jorien Bakker. ‘De deur blijft dus nog een paar dagen dicht. Het is belangrijk dat we weten wie er in en uit gaan, daarom zitten er nu ook bodes bij de receptie.’

Waarschijnlijk blijft de maatregel nog de rest van de week van kracht. ‘Maar dat hangt ook af van het politieonderzoek’, zegt Bakker.

Groningen Confucius Institute

In OB44 en OB46 zijn het RUG-bestuur en het Bureau van de Universiteit gevestigd. In OB42, waar de poederbrief en de bommelding binnenkwamen, zit het Groningen Confucius Institute. Dat is geen onderdeel van de universiteit, maar een samenwerking tussen de RUG, Hanzehogeschool, gemeente Groningen en de Communication University China uit Peking.

Het instituut wordt mede vanuit China gefinancierd, en volgens critici gebruikt de Chinese overheid het om het Westen te beïnvloeden. Begin januari besteedde het televisieprogramma Medialogica een uitzending aan het GCI.

Engels

1 REACTIE

  1. Soms is de volgorde bij een zin heel belangrijk. In de laatste Ukrant luidt een opmerking over de recente bomdreiging zo: “Dat (het Groningen Confucius Instituut] is geen onderdeel aan de RUG, maar een samenwerking tussen de RUG, Hanzeschool, gemeente Groningen en Communication University China uit Peking.”. Als sterker vertoon van solidariteit met collega’s die met een bomdreiging hebben mee moeten maken had u dit anders kunnen prioritiseren: “Dat (het Groningen Confucius Institute] is een samenwerking tussen de RUG, Hanzeschool, gemeente Groningen en Communication University China uit Peking, maar geen onderdeel aan de RUG.” Niet minder legalistich kil, maar doch een beetje meer ‘Mensch’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in