De RUG overweegt in navolging van twee andere universiteiten ook een rechtszaak tegen de rijksoverheid aan te spannen.
Dat zei collegevoorzitter Jouke de Vries donderdag in de universiteitsraad. ‘We hebben tot 15 juni om hier een besluit over te nemen’, zei De Vries. Ook heeft hij binnen koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) gevraagd het onderwerp opnieuw te bespreken.
Dinsdag heeft de Eerste Kamer de miljoenenbezuinigingen op het hoger onderwijs goedgekeurd. In navolging daarvan liet UNL weten dat in ieder geval de Radboud Universiteit in Nijmegen en Tilburg University naar de rechter stappen om hun budget aan te vechten.
Principekwestie
UNL-voorzitter Caspar van den Berg, oud-decaan van Campus Fryslân, sprak in de actualiteitenrubriek Nieuwsuur van ‘een principekwestie’.
Door de bezuinigingen door te voeren, gaat de overheid in tegen de bestuursafspraak die universiteiten en oud-onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in 2022 maakten. Er zou onder meer 300 miljoen komen voor starters- en stimuleringsbeurzen voor wetenschappelijk onderzoek.
Investeringen
Volgens Van den Berg wordt Tilburg hard geraakt, omdat het uitgaande van die afspraak veel investeringen heeft gedaan. Nijmegen wil vooral weten hoe de rechter over de bezuinigingen denkt. ‘Wij willen een onafhankelijke uitspraak van de rechter over de juridische waarde van een bestuursakkoord’, zei Van den Berg in Nieuwsuur.
Volgens de UNL-voorzitter is het niet nodig dat alle veertien universiteiten een rechtszaak aanspannen ‘om een punt te maken’, maar hij sloot niet uit dat er meer volgen. De RUG zou er daar mogelijk een van kunnen zijn, aldus collegevoorzitter De Vries.