Quotum bereikt, Open Access bij Springer even ‘on hold’

Quotum bij Springer bereikt

Even geduld met Open Access

Onderzoekers die dit kalenderjaar nog Open Access willen publiceren in tijdschriften van uitgever Springer hebben pech. Het jaarlijkse nationale quotum is deze week bereikt, waardoor kosteloos publiceren niet meer kan.
13 december om 10:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 13 at 10:00 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

13 december om 10:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

december 13 at 10:00 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Onderzoekers die hun artikel toch nog aan een Springertijdschrift kwijt willen, moeten de kosten uit hun eigen onderzoeksmiddelen halen. ‘Bij Springer kost dat ruim tweeduizend euro per geaccepteerd artikel’, zegt Peter van Laarhoven van de UB.

Hoeveel RUG-wetenschappers hier precies mee te maken krijgen, kan hij niet zeggen. ‘Maar als vuistregel kun je hanteren dat er ongeveer vier artikelen per week vanuit de RUG worden gepubliceerd’, zegt hij. Met nog drie weken te gaan voor het einde van het jaar, komt de schatting uit op een klein dozijn. 

Alternatief

Een alternatief is om ‘closed access’ te publiceren. ‘Uiterlijk een half jaar na publicatie mag de uitgeversversie dan via Pure alsnog open access beschikbaar worden gemaakt’, zegt Van Laarhoven.

Open Access publicaties zijn door iedereen te lezen zonder een duur abonnement af te hoeven sluiten bij uitgevers zoals Springer. Het doel van de Nederlandse universiteiten, die de publicatiedeals onder de vlag van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) sluiten, is om het grootste deel van de publicaties per 2020 open access aan te bieden.

In de afgelopen jaren is een flinke strijd gevoerd om de norm van publicatie te veranderen van Closed Acces (artikelen alleen inzichtelijk met abonnement), naar Open Access. De strijd ligt voornamelijk in de afspraken die gemaakt kunnen worden met de wetenschappelijke uitgevers, die aan de abonnementsgelden verdienen.

Flinke strijd

Volgens Van Laarhoven is Springer al jarenlang koploper in de omschakeling naar de nieuwe norm. Toch is dit het tweede jaar op rij dat het nationale quotum met de uitgever voor het einde van het jaar is bereikt.

‘Bij Springer is er een maximum aantal publicaties afgesproken op basis van het gemiddelde aantal publicaties van recente jaren’, legt Ruben Puylaert uit namens de VSNU. ‘In principe loopt de deal met Springer voor drie jaar tot en met 2020. Dat betekent ook dat in de loop van 2020 weer met Springer onderhandeld wordt.’

Engels

13 December 2019 | 22-11-2020, 16:18
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties