RUG na cyberaanval Maastricht: Blijf alert, klik niet op rare emails

RUG na cyberaanval Maastricht: Blijf alert

Na de geslaagde cyberaanval met gijzelsoftware op de Universiteit Maastricht, staan Nederlandse universiteiten op scherp. De RUG investeerde vorig jaar al in ‘extra maatregelen’ en roept op om alert te blijven.
8 januari om 10:39 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 8 at 10:39 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

8 januari om 10:39 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

januari 8 at 10:39 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Welke maatregelen de universiteit precies nam, kan woordvoerder Jorien Bakker vanwege veiligheidsrisico’s niet delen. Wel zegt ze dat het belangrijk is dat iedereen alert is op vreemde e-mails met onbekende links.

‘Daarover blijft het advies zoals altijd: niet op klikken en weggooien’, zegt ze. ‘We hebben goede maatregelen en regelmatige checks, maar een menselijke fout kan gemaakt worden.’ Om te voorkomen dat ook de RUG overgenomen wordt door gijzelsoftware, moeten studenten en medewerkers daarom ook zelf alert blijven.

Gijzelsoftware

In Maastricht legde ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, in de kerstvakantie het complete universiteitsnetwerk plat. Daardoor was er geen toegang tot wetenschappelijke data, het e-mailsysteem, het studentenportaal en de bibliotheek.

Oorzaak van het onheil blijkt het zogeheten Clop-virus: een virus dat zich door een netwerk verspreidt en informatie versleutelt. Alleen de verspreider van het virus heeft de juiste sleutel om de informatie weer toegankelijk te maken.

De cybercriminelen die dit soort software verspreiden, doen dat in de hoop geld te krijgen voor het herstellen van de informatie. Volgens het universiteitsblad Observant heeft de Universiteit Maastricht betaald, zodat de systemen weer zo snel mogelijk bruikbaar zouden zijn. Die wil daar verder niks over zeggen.

Oorzaak

Hoe het Clop-virus zich in het systeem van de Universiteit Maastricht heeft genesteld en wat ertegen gedaan kan worden, is nog onduidelijk. De universiteit doet er onderzoek naar en zal na afloop van het onderzoek de resultaten met de andere Nederlandse universiteiten delen.

Wel liet de universiteit dinsdag in ScienceGuide weten dat ze niet uitgaat van een gerichte aanval. Volgens een woordvoerder waren er meerdere brede cyberaanvallen. De uni gaat ervan uit dat ze ‘gewoon de klos was’.

Engels

08 January 2020 | 22-11-2020, 16:18
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties