RUG krijgt een plekje aan de Grote Markt in voormalig pand V&D

De RUG heeft er vanaf komend jaar een pand bij. Dan krijgt de universiteit twee verdiepingen in het Groot Handelshuis aan de Grote Markt, in het pand waar voorheen de V&D zetelde.

Het zogeheten House of Connections wordt gebruikt door meerdere schools van de universiteit en netwerkorganisaties. Ook is het bedoeld als ontmoetingsplek.

Het gaat om een gedeelte van de eerste verdieping, achter het stuk waar nu restaurant La Place zit, en een deel van de tweede verdieping aan de kant van de Rode Weeshuisstraat. In totaal krijgt de RUG er daardoor zo’n 1280 vierkante meter aan oppervlakte bij.

Universiteit van het Noorden

Naast studenten en medewerkers van de RUG gaan ook netwerkorganisatie de Universiteit van het Noorden, de Young Academy, de Teaching Academy, het Europese universitaire samenwerkingsverband Enlight en de universitaire Impactorganisatie het gebouw gebruiken. 

‘Het is echt de plek waar ondernemers en wetenschappers elkaar ontmoeten’, zegt RUG-collegevoorzitter Jouke de Vries.

Flexibele inrichting

‘Juist door de relatief beperkte ruimte is de flexibele inrichting extra belangrijk’, zegt interieurarchitect Loran Kampen van Groen+Schild, het bureau dat de nieuwe inrichting ontwierp.

Op beide verdiepingen komt een grid, een soort rails aan het plafond, legt Kampen uit. Daar zitten gordijnen aan vast, panelen van vier meter lang. ‘Op die manier kun je zelf de ruimtes indelen. Zo kan het ene moment een lezing worden gegeven en even later in groepen worden gewerkt. Dat lukt niet als er alleen vaste wanden in de ruimtes zitten.’

Stapelbaar meubilair

Het meubilair bestaat uit stoelen die zoveel mogelijk koppelbaar en stapelbaar zijn en inklapbare tafels met een whiteboard op het tafelblad. Ook komen er verrijdbare kasten. ‘Die worden van stroom en internet voorzien met een haspel’, zegt Kampen. ‘Vergelijk het met een stofzuiger, met een kabel die in en uit kan rollen’.

Op de tweede verdieping, die vooral voor medewerkers is bedoeld, komt ook rails aan het plafond. Omdat de gordijnen en panelen aan die rails niet geluidsdicht zijn, wordt hier ook gebruikt gemaakt van vaste wanden.

Als alles volgens plan verloopt, moet het Groot Handelshuis in het eerste kwartaal van 2023 de deuren openen.

Artist Impression MWPO

Engels

8 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties