RUG herdenkt slavernijverleden met kranslegging 

Rector Cisca Wijmenga legt vrijdag 30 juni, de herdenkingsdag van het slavernijverleden, een krans op de Ossenmarkt namens de RUG. Het is de eerste keer dat de gemeente Groningen een officiële herdenking houdt.

Tijdens de herdenking, die tussen vijf en half zes ’s middags is, wordt ook twee minuten stilte gehouden om de slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel te herdenken.

‘Het is de eerste keer dat wij zijn uitgenodigd voor Keti Koti en we hopen dat dit moment van herdenken en reflectie meer bewustzijn creëert voor deze pijnlijke periode van ons verleden’, zegt RUG-woordvoerder Elies Kouwenhoven. 

Afschaffing slavernij

Keti Koti, dat jaarlijks op 1 juli wordt gevierd, is een van oorsprong Surinaamse feestdag waarop de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Honderdduizenden mensen werden tussen 1621 en 1863 van Afrika naar Suriname en het Caribisch gebied getransporteerd om daar gedwongen te werken op plantages, in fabrieken of bij mensen thuis. 

De herdenking van de slachtoffers op 30 juni wordt in Nederland ook steeds belangrijker. Zo geeft koning Willem-Alexander dit jaar een toespraak bij de herdenking in Amsterdam en is de verwachting dat hij dan zijn excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden.   

Engels

3 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties