RUG geeft de Nationale Studenten Enquête nog niet op

De RUG wil de Nationale Studenten Enquête (NSE) nog niet aan de kant schuiven. Ze volgt daarmee het standpunt van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Alle hogescholen trokken zich vandaag wel terug.
Door René Hoogschagen

De RUG en de VSNU willen het onderzoek afwachten dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na afloop van de NSE gaat doen naar de betrouwbaarheid van de data.

Bij de NSE geven huidige studenten aan wat ze van hun studie vinden. De resultaten worden gebruikt door de Keuzegids als nuttige informatie voor aankomende studenten die nog twijfelen waar en wat ze gaan studeren.

Dit jaar worstelen Ipsos en Studiekeuze123, de uitvoerders van de NSE, met technische problemen, deels vanwege de nieuwe privacywetgeving. Voorheen werden de studies namelijk voor elke student vooraf al ingevuld, maar dat mag niet meer en dus moeten studenten zelf hun studie selecteren.

Onbruikbaar

Dat levert fouten op, zeggen de hogescholen. Bovendien was de respons laag en waren er problemen met het invullen van de enquête op mobieltjes. ‘Dit alles leidt tot onbetrouwbare en dus onbruikbare resultaten,’ aldus de Vereniging Hogescholen, die daarop de samenwerking stopzette.

Studiekeuze123 beaamt dat er problemen zijn. Maar, schrijft ze in een verklaring op haar website: ‘Het handmatig invullen levert geen foute resultaten op.’ Een deel van de data zou namelijk nog wel bruikbaar zijn. Om alsnog genoeg respons te halen, is de enquête bovendien met twee weken verlengd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in