RUG gaat netwerk beter beschermen tegen hackers

Keuze voor tweestapsverificatie

RUG gaat netwerk beter beschermen tegen hackers

Simpel inloggen met een wachtwoord op je RUG-account is binnenkort verleden tijd. De RUG gaat over op tweestapsverificatie.
10 februari om 14:12 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 10 at 14:12 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Door Christien Boomsma

10 februari om 14:12 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar photo

By Christien Boomsma

februari 10 at 14:12 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar photo

Christien Boomsma

Achtergrondcoördinator en wetenschapsredacteur Volledig bio » Background coordinator and science editor Full bio »

Niet alleen de universiteit van Maastricht is geschrokken van de hack die in januari van dit jaar het hele universitaire netwerk platlegde. Ook andere universiteiten hebben haastig hun digitale systemen in kaart gebracht. Voor de RUG is dit aanleiding geweest om te besluiten tot tweestapsverificatie. 

‘De schade die je oploopt als je uit de lucht gaat, is te groot’, zei portefeuillehouder middelen Hans Biemans van het universiteitsbestuur tijdens de commissievergadering van de u-raad. ‘Dus als je wilt inloggen, krijg je straks ook nog een code op je mobiele telefoon.’

Extra kwetsbaar

De RUG wordt – net als andere grote universiteiten – voortdurend belaagd door hackers en phishing-mails. Tot nu toe is het altijd gelukt om grote aanvallen af te weren, maar nadat Maastricht twee ton losgeld aan hackers moest betalen is het universiteitsbestuur er niet meer gerust op dat dit zo blijft. ‘Als brede universiteit, met veel onderzoeksdata en langjarige onderzoeken, zijn ook wij extra kwetsbaar’, vreest Biemans.

De universiteit heeft ook uitgezocht of de RUG zich tegen een dergelijk scenario zou kunnen verzekeren. Op dit ogenblik gaat dat echter niet zomaar. Er moet dan in elk geval een audit komen, waarbij alle risico’s uitgebreid in kaart gebracht worden en zo mogelijk worden ondervangen.

 Het is nog niet duidelijk wanneer de extra beveiligingslaag wordt ingevoerd. Al eerder waren er plannen voor tweestapsverificatie, maar dat project werd op de lange baan geschoven. Daarvan kan nu geen sprake meer zijn. Biemans: ‘Hier is gewoon steun voor.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties